Bakoss Tibor

(1868. 04. 12. - 1950. 03. 22.)

Festő, rajztanár

Gyermekkorát Nagykőrösön töltötte, apja földbirtokos volt, korán meghalt. A pesti Mintarajziskolában Székely Bertalan tanítványa volt. Együtt tanult ott a csurgói származású Bosznay Istvánnal, aki később a sógora is lett.

Sümegen, Nagykőrösön, majd Debrecenben tanított a református kollégiumban, végül 1921- ben Porrogra költözött felesége családi földbirtokára. A házuk és a malom között folyó patak a "Török kert"-ben mesés szigetet alkotott. Az akvarellt magas színvonalon művelte. Elsősorban háziállatokat festett, különösen a baromfiudvar szárnyasait. Vízfestményeivel 1913-ban az állami első díjat nyerte. 1921-ben és 1926-ban gyűjteményes kiállítása volt a Nemzeti Szalonban.

A család kitelepítésének árnyékában, méltatlan körülmények között halt meg Porrogon. Képeiből sokat megvásároltak, de számosat szét is hordtak. A porrogi temetőben nyugszik.

Forrás: Magyar életrajzi lexikon

Utoljára frissítve: 2017. 03. 21. 09:48

Évforduló

Naptárunk a Somogy Portál életrajzi adatainak szűrésével mindig az aktuális napon évfordulós személyekre hívja fel a figyelmet. A névre kattintva virtuális arcképcsarnokunkba juthat.


Fel