A honlap teljes felülete akadálymentes

Kaposvári erdei iskola

2018. január 16.

1930 februárban határozta el a kaposvári képviselő-testület közgyűlése - Dr Vétek György polgármester javaslatára – az erdei iskola létesítését. A város ajánlotta fel a telket, a Somogyvármegyei Tüdővész Ellen Védekező Egyesület 10000 pengőt szavazott meg az építkezésre és a megye is kivette részét az iskola felállítási költségeiből. A munkálatok nagy része még ebben az évben elkészült.

A Cseri út kanyarulatánál volt a városi aggápolda. Az épület mellett vezetett fel a „hegyre” egy kis gyalogút a Kecel(i)hegyi akkori víztározó felé, egy szép gyümölcsös – erdős területre. A gyalogútról lehetett megközelíteni a háromszintes fából épült „keceli kilátót” . A város lakói és a turisták innen gyönyörködtek a szép kilátásban. Erről a gyalogútról nyílt, a Magyarországon az elsők között létesített erdei iskola.

1930 augusztus 28.-án Hrecha Györgyöt nevezik ki a Kaposvár állami iskolával kapcsolatos erdei iskola vezetőjének. Egy szép levegős tanterem, napozóterasz (megfelelő fekvőhelyekkel), konyha- és kiszolgáló helyiség, fürdőmedence készült el 1931 tavaszra.
A város tisztiorvosa megvizsgálta az összes iskolában a gyerekeket, és közel 50 gyengén fejlett, tüdőbetegségre hajlamosat kiválasztott. Kaposvár vásárolt Budapestről egy használt sárga omnibuszt, és egy szép áprilisi reggelen elindult végig a városon, s az előre kijelölt helyeken összeszedte az ott várakozó gyerekeket. A lovak szép lassan lépegettek a Cseri úti kanyarig, onnan a gyerekek a dadus kíséretében felsétáltak az iskolába.

Délelőtt tanítás volt a városi iskolák számára előírt tananyagnak megfelelően. A tízórai szünetben két szakácsnő tízórait osztott a gyerekeknek (egy bögre tej v.kávé és egy zsemle v.kifli). Utána tanulás következett délig. Bőséges ebédet kaptak, délután uzsonnát. Ebéd után kötelező kétórás pihenőt tartottak. Erre a teraszon nyugágyak álltak rendelkezésre. Utána játékos foglalkozásokkal, jó idő esetén fürdéssel telt el az idő. Délután hat órakor már várt az omnibusz a gyerekekre. Az ellátásról a város gondoskodott, az egészségügyi ellenőrzést a tiszti orvosi hivatal látta el. Az iskola kezdetben április közepétől október közepéig működött. 1935-ben a Tüdővész Ellen Védekező Egyesület erdei internátussá fejlesztette az iskolát, ezután már egész évben a tiszta levegőn folytathatták tanulmányaikat a gyerekek.

A háború alatt megrongálódott az épület, 1947-ben helyezték újra üzembe. A felszerelését a Népjóléti Minisztérium segítségével pótolták, a Szociális Felügyelőség megszerezte a konyhához szükséges berendezést, így vált lehetővé az újraindítás.

Pár év múlva az iskola is áldozatul esett az 50-es évek oktatáspolitikájának és végleg megszűnt. A helyén ma már lakóházak sorakoznak…

Forrás: Fehér László


Fel