A honlap teljes felülete akadálymentes

Néhány érdekes tény a VÍZről

2017. 07. 20., csütörtök, 17:00

 

  • Gondoltad volna, hogy élelem nélkül az ember több hétig is kibírja, víz nélkül azonban pár napnál többet nem tud túlélni?

Az utóbbi időben az ásványvízfogyasztás rendkívül módon megnőtt, és nagyon sokfajta ásványvíz kapható az élelmiszer áruházakban, azonban az az általános vélemény, hogy ezek közül pár hónapnál tovább egyiket sem szabad folyamatosan inni, mert szinte mindegyikben van valami olyan komponens – gondoljunk legutoljára például az arzén problémára –, ami hosszabb ideig történő fogyasztás után gondot okozhat az emberi szervezetben. Elmondható azonban, hogy a forgalomban kapható ásványvizek legtöbbje kiváló minőségű, és fogyasztásuk minden korosztály számára ajánlható.

  • Gondoltad volna, hogy a vízzel kapcsolatban sok tudománytalan nézettel találkozhatunk a médiában?

Megjelentek tudósítások egy speciális vízről, amit alfa víznek neveznék, ami szinte az összes bajaink megoldására jó, megjavítja az egészségünket, helyreállítja az auránkat, feltölt bennünket energiával, javítja a fogamzó képességünket, potenciánkat és így tovább. Olyan képtelen állítások hangzottak el, hogy ennek a víznek egészen más a viszkozitása, a dielektromos állandója, a felületi feszültsége, ami miatt ez a víz gömb alakot vesz fel. Nem csak ez a víz, hanem a közönséges csapvíz is gömb alakot vesz fel, amit bárki kipróbálhat, ha elég magasról kiönt egy pohár vizet az ablakon, és megfigyeli a cseppecskék alakját. Erről a vízről állítják, hogy tökéletes piramidál idomot vesz fel, valóságos élő anyag, ami azért képtelenség, mert a vízmolekulák szerkezete, egymáshoz való kapcsolódása pillanatról-pillanatra változik. Valóban van a vízben egy rendezettség, de az nem piramidál, hanem hidrogénhidak által megszabott.

Szólnak, az ilyen víz által aktivált mitokondriumokról és az általuk feltöltött auráról, az adenozin-trifoszfát aktiválásáról, hogy ez a víz önálló energia testként viselkedik, ami energiát szolgáltat, amelyek valójában mind képtelenségek. Azonban nem tudják megmondani, mennyi is az a bizonyos alfa energia, bármilyen mértékegységben kifejezve. Hogyan lehet ezt az energiát kapcsolatba hozni a szervezetben ismert energiatermelő és felhasználó folyamatokkal, mik azok az önálló energiatestek, mekkora energia koncentrálódik bennük? Az ilyen alfa energia kialakításában és tárolásában milyen enzimek, milyen enzimrendszerek vesznek részt, mik tudják ezt az energiát a testükben tárolni? Amíg ezekre a kérdésekre nem lehet egyértelmű választ kapni, addig ez az energetizált víz az én számomra egy nagy blöff, a fogyasztók becsapása, és rendkívül jó üzlet annak, aki előállítja.

  • Gondoltad volna, hogy megjelent a vízzel kapcsolatban egy másik új keletű dolog a médiában, hogy az oxigénben dúsított víz javítja a szervezet oxigénellátását?

Különösen jó egyetemi hallgatóknak vizsgaidőszakban, mert jobban tudnak gondolkodni. Mi ezzel szemben az igazság? Egy liter vízben kb. annyi oxigén tud oldódni, amennyi pár tíz liter levegőben található, amit néhány másodperc alatt belélegzünk és visszafújunk. A vízben oldott oxigén hatékonysága a szervezet oxigénellátása szempontjából véleményem szerint nulla. Ráadásul az emésztőrendszerünkben akár károsíthatja is az oxidációra érzékeny komponenseket, mint amilyenek a vitaminok egy része és például az oxidációra érzékeny esszenciális zsírsavak. Az egyéb speciális vizekről nem kívánok írni, de a véleményem körülbelül ugyanaz ezekről is, mint az előzőekben elmondottak.


(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel