Simon Ottó

(1942. 06. 22. - 2007. 08. 05.)

Költő

Magamról

Szabad parasztnak születtem 1942. június 22-én Balatonszentgyörgyön. Apámat hat évesen láttam újra, amikor hazajött a szovjet hadifogságból. Utamon a család szeretete kísért. Gimnáziumba Keszthelyre jártam, majd a József Attila Tudományegyetemen szereztem matematika-ábrázoló geometria szakon tanári diplomát. Világhírű professzorok tanítottak. Abban az időben azt mondták az amerikaiak, hogy aki matematikát akar tanulni, tanuljon meg magyarul. Komolyan vettem, amit a költő írt: „Én egész népemet fogom / nem középiskolás fokon / taní- / tani!”. Először Zircen, majd Pápán a Petőfi Gimnáziumban tanítottam, azután Fonyódon.

37 éves voltam, amikor Tüskés Tibor beajánlotta verseimet a Somogyhoz. Fodor Andrással költőtalálkozót szerveztünk, amelyet Takács Gyula elnevezett Fonyódi Helikonnak. Ez a rendezvény a ’80-as években a Tokaji Írótábor mellett az egyik legjelentősebb irodalmi fórum lett. 1985-től itt találkoztak már nem csak a költők, de az irodalmi folyóiratok főszerkesztői és az irodalmárok is. Minden évben megjelentettük a Fonyódi Helikon kisantológiáját. Laczkó András 1985-ben közölte Kánaán című versemet, amely miatt a Központi Bizottság el akart tiltani.

Első kötetemet saját kiadásban kellett megjelentetnem 1989-ben Földlüktetés címmel. Majd következett a Szárnysuhogás, a Katedrális, a Sárkányölő. Következő köteteimet az Argumentum Kiadó adta ki Budapesten; Úton (2002), A szív harangütései (2004), Égikék (2005) és nem sokára megjelenik a kiadónál, a Föld és a Balaton védelmében írt és szerkesztett könyvem, az „Egyetlen tengerünk, a megsebzett tó”. Verseim vidéki folyóiratokban jelentek meg, elhangzottak a rádióban és szerepeltem az MTV Főtér című műsorában is, de a legfelemelőbb érzésem az volt, amikor a szülőföldemről írt verseim hatására szülőfalum, Balatonszentgyörgy díszpolgárává választottak.

Fonyód, 2005. augusztus 21-én

Simon Ottó

Tudva tudván Orfeusz veszteségét, az alvilágból fölfelé jövet a Mester mégis visszanéz az Úton, és egy veszta szűz illatos vénuszdombjával kísérti meg

         Nincs
         nincs más
         csak a véget nem érő
         szeretkezés Istennel
Szerelmetes Egyesülés az Örökkévalóval
átlényegülés
         a Megváltó Te magad légy!
az Út
         változás tanulás teremtés
         szellem és lélek örök sóvárgása
         a Mindenható után
szemek tükrében a tisztító tűz
ezért a fölszabaduló hormonok
ezért az ujjak és a nyelv körtánca
         az emlők és a vénuszdomb körül
az örök hullámzásban
        gyöngyhalász a tengerbe
alászállsz az ágyék mélységeibe
s mikor lélegzetvisszafojtva a felszínre érsz
megérint a tenger és az égi kék
telítődsz e földi völgy fenséges illataival
         menj menj tovább
         a rejtelmek Útján
         hogy mindig ideérj
         a Mindenség szívébe

Fonyódon, 2002. máj. 14-én

 

Néhány vélemény a válogatott versek (A szív harangütései) kötetről:

Ez lesz az Égikék című kötet hátsó borítóján, amely szintén az Argumentum Kiadónál jelenik meg.

Szép lett, jó kézbe venni, olvasgatni, nézegetni. Köszönöm a konok biztatást, hogy „Egyben” lássam a világot, s higgyek a létezés „fölvilágolásában”, s ne dideregjek.
                                                          Bertók László

Saját hangot és saját versformát teremtettél, epikus elemekkel átszőtt vallomásos stílust. Bízom benne, hogy a könyv méltó figyelmet kelt az irodalmi élet fórumain is.
                                                          Tüskés Tibor

A gyönyörű természeti képek, a Balaton szépségeit megörökítő versek az örök emberi értékekről, a szülőföldről, szerelemről, az emlékezésről, megtartó emberi közösségekről, a szív erejéről szólnak.
                                                            Új Könyvek

Lenyűgözően feledhetetlen. A költő, Simon Ottó – téveszthetetlen stílusú – szép versei a szív harangütéseinek üzenetei a létezés csodájáról, spirituális szférájáról, az élet tisztábbá, igazabbá tételének visszhangra váró kérdéseiről.
                                                       Stenger Gizella

További tartalom itt...

 

Utoljára frissítve: 2017. 06. 22. 14:42

Évforduló

Naptárunk a Somogy Portál életrajzi adatainak szűrésével mindig az aktuális napon évfordulós személyekre hívja fel a figyelmet. A névre kattintva virtuális arcképcsarnokunkba juthat.


Fel