Barcs és térsége - kirándulások

Szerző: Fenyősi László

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva-menti területeinek ismertsége és látogatottsága igen eltérő. E szempontból a Barcsi Kistérség kiemelt jelentőségű, ismereteink szerint a leglátogatottabb kistérségnek számít.

Kedvelt kirándulóhely a Barcsi Borókás, hol a jellegzetes belső-somogyi élőhelyek (homokpuszta, cseres-tölgyes, láperdő) viszonylag kis területen tanulmányozhatók. A Borókás tanösvénye és a racka juhokkal történő legeltetés sok látogatót vonz.

A Dráva-folyó megtekintésére a Barcsról induló sétahajó és/vagy a drávai vízitúrák javasolhatók. A drávai vízitúrák - egy hazai viszonylatban még zavartalannak számító folyón - különleges élményt nyújtanak. A természeti értékek megóvását szolgáló korlátozások évente mintegy 1500 fő túrázását teszik lehetővé, s a vízparton található, a legszükségesebb létesítményekkel és tájékoztató táblákkal ellátott táborhelyek gyakorlatilag bemutatóhelyként is szolgálnak.

A Nemzeti Park területére jellemző üde gyepek, kaszálók és legelők célszerűen a Drávaszentesi Oktató- és Bemutatóközpont határában húzódó réten tanulmányozhatók. Itt a változatos élőhelyek mellett őshonos állatfajták - magyar szürke marha, racka juh, cikta juh, hucul ló, szamár, mangalica –, vizes élőhelyrekonstrukció és az ezeket összefogó tanösvény kínál látnivalót. Az Oktató- és Bemutatóközpont, továbbá a szomszédságában épülő Természettudományi Kiállítás a jövőben tartalmas programot kínál az érdeklődők számára.

Érdemes megtekinteni a Nemzeti Park közvetlen közelségében található kultúrtörténeti értékeket is. Ezek közül különösen az Ormánság egyedülálló szépségű festett fakazettás templomai, talpasházai, illetve Babócsa török kori emlékei érdemelnek figyelmet. A Babócsai Basa-kertet az április-májusi nárciszvirágzáskor és Nárcisz Ünnepkor látogatók ezrei keresik fel….

Kapcsolódó képek

Videók


Fel