2024. Megyenap

A kaposvári Vármegyeháza megújult Dísztermében emlékezett Vízkeresztkor a címeradományozás 526. évfordulójára ünnepi ülésén a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Szita Károly polgármester vármegye és székhelye közös múltját felidézve méltatta az ünnepet, majd emlékzászlót adott át a Somogy Vármegyei Önkormányzat számára. Ezt követően Biró Norbert elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: “Minden Vízkereszt különleges nap nekünk, somogyiaknak, hiszen ekkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól 1498-ban. Több mint ezer éves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltóak a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért,… Megérdemelten vehették át elődeink a címeres levelet, mely erősebbé tette szülőföldhöz tartozásukat. S erősebbé tette utódaikét is. Mi, ma élők is ebből az elismerésből merítünk erőt mindennapjainkhoz, ez ad példát, mutat utat, s erősíti identitásunkat."

A nap díszvendége, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár volt. Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Vármegyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a vármegye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A Somogy Vármegyei Közgyűlés 2023 szeptemberi döntése értelmében a vármegye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Prof. Dr. Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, Dr. Puskásné dr. Brigovácz Anna Éva, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Gádor Dénes Lajos nyugalmazott borász, Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, Mestyán Valéria, a Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője, Neisz Péter Ferenc nyugalmazott tanár, Németh Kornél, a balatonszemesi Danuvia 125 Sport és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Pintér László József, a Siófoki Férfi Dalkör Egylet elnöke, Spanics Ágnes nyugalmazott somogyszobi pedagógus és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója tevékenységét.

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a vármegye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult Rudnay Gyula festőművész életműve, Páll Endre vadászíró életműve és a Lelle Néptánc Egyesület munkássága, ezért számukra Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozott a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Ivancsics Ilona színművész, Majoros Bernadett énekművész és Sarkadi Kiss János színművész műsora színesítette.

 

Utoljára frissítve: 2024. 03. 13. 18:39

Fel