A honlap teljes felülete akadálymentes

Többszörösen telítetlen zsírsavak

2018. 04. 23., hétfő, 14:34


A többszörösen telítetlen zsírsavak biológiai hatása. A többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) kifejezést mindazon zsírsavak esetében használják, amelyek legalább két telítetlen kötést tartalmaznak. Az emberi táplálkozásban a hosszúláncú PUFA-knak van jelentőségük, melyek legalább 18 szénatomot (vagy többet) tartalmaznak, mint amilyenek a linolsav (C18:2), vagy a linolénsav (C18:3), melyek ráadásul még esszenciálisak is, mert a szervezetünk nem tudja előállítani őket, és mindenképpen az élelmiszerekből kell hozzájuk jutnunk. Attól függően, hogy a zsírsav metil végétől számolva hányadik szénatomon van az első kettős kötés, ismerünk omega-3, (ω-3 vagy n-3), és omega-6 (ω-6 vagy n-6) zsírsavakat. Mindkét típusú zsírsav az emberi szervezet építő komponense, ami olyan anyagokat állít elő belőlük, mint az eikozanoidok, mely hormonszerű vegyületek modulálják a szív és érrendszert, a légző rendszert, az immunrendszert és a reprodukciós funkciókat. Az eikozanoidok kulcs szerepet játszanak a gyulladások megelőzésében, így minden olyan betegség megelőzésében, mely a gyulladásokkal hozható kapcsolatba. Az eikozanoidok főbb csoportjai a leukotriének, a prosztaglandinok, a prosztaciklinek és a tromboxánok. Az ω-3 zsírsavakból előállított eikozanoidok gyengébb, esetenként ellentétes hatásúak, mint azok, melyeket ω-6 zsírsavakból állít elő a szervezet, ezért az ω-3/ω-6 zsírsavarány ismerete rendkívül fontos számunkra. Az eikozanoidok szintézise az emberi szervezetben attól függ, hogy milyen zsírsavakhoz jut hozzá, ezért a táplálék ω-3/ω-6 aránya megszabja a belőlük előállítható eikozanoidok mennyiségét. Úgy gondolják, hogy a 4:1 ω-3/ω-6 arány az optimális az emberi szervezet számára, de több országban mértek 7:1 és 14:1 arányokat is, amik messze eltérnek az optimálistól.
Állatokkal végzett kísérletek és emberekkel történt megfigyelések egyértelműen bizonyították a PUFA zsírsavak jótékony hatását az ember egészségére, azonban még mindig viták folynak arról, hogy a placebo hatásnak milyen szerepe van a kísérletek folyamán, ill. hogy mi az optimális dózis ezekből a zsírsavakból a megfelelő hatás kiváltásához. Jelenleg is kutatják, hogy milyen hasznos szerepe van a PUFA-knak az asztma, a szembetegségek és a neurodermatitisz elleni küzdelemben.
 
(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel