A honlap teljes felülete akadálymentes

Táplálkozási tévhitek

2017. 09. 25., hétfő, 17:06

 

Gondoltad volna?

  • Azt állítják, a vegetáriánusok egészségesen élnek, a növényi élelmiszerek minden tápanyagot tartalmaznak...

Ezzel szemben a növényekben egyáltalán nincs B12-vitamin, esszenciális arachidonsav, kevés az esszenciális aminosav-tartalmuk, esetenként rossz az egymáshoz viszonyított arányuk, kevés bennük a kalcium és a foszfor, ezért csak növényi eredetű élelmiszerekkel véleményem szerint alig képzelhető el egészséges táplálkozás. Ezzel szemben egyet tudok érteni az ovo- vagy laktovegetáriánusokkal, illetve az ovo-lakto vegetáriánusokkal, akik tojással és tejjel kiegészítve étrendjüket gyakorlatilag minden fontos tápanyaghoz hozzájutnak.

  • A bioélelmiszerekről úgy tartják, hogy értékesebbek, mint a hagyományos technológiával előállítottak...

Egy pár évvel ezelőtti vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a bioboltokból származó növényi eredetű élelmiszerek 100%-a tartalmazott toxin (méreganyag) termelésre képes mikroszkopikus gombákat, és 65%-ukban találtak különféle mikotoxinokat (gombák áltat termelt méreganyagokat). Számomra ez abszolút elfogadható, hisz biotermesztésre csak bizonyos speciális fajták alkalmasak, és ha nem a megfelelő fajtát használunk, nagy az egészségügyi kockázat a biotermékekkel kapcsolatban. Itt jegyezném meg, hogy az étkezési korpa toxintartalma különösen veszélyes lehet az egészségünkre, a finomliszt toxintartalma viszont elhanyagolható.

  • Mondják, a kecsketej összetételében nagyon hasonlít az anyatejhez, ezért a csecsemők gond nélkül fogyaszthatják...

Az igazság viszont az, hogy nem is hasonlítanak egymásra, a kecsketej kazein tej, összetétele nagyon hasonlít a tehéntejhez, az anyatej albumin tej, mely minden komponensében más, mint a kecsketej. Ettől függetlenül a kecsketej kiváló táplálék minden korosztály számára.

  • Igaz lehet, hogy a tengeri só jobb, mint amit a sóbányában bányásznak? Vajon mitől lenne jobb?

Miből keletkezett a sóbányák sója, ha nem a tengervízből? Ha mindkettő tisztított, nincs különbség az összetételben. Mindkettő, némi csomósodást gátló technológiai adalék, kiegészítő, hozzáadott mikroelem mellett szinte teljes egészében konyhasót, azaz nátrium-kloridot tartalmaz. Bizonyára hallottál a Himalája sóról is. Ha látta is valaha a Himaláját, mitől lenne jobb, mint a közönséges konyhasó, hisz az összetételük szinte azonos.

  • Divatos bírálni a gyorséttermekben történő fogyasztást...

Azt mondják, hogy ezek az élelmiszerek károsak az emberi szervezetre, a belső szervek elzsírosodásához vezethetnek. Ezzel kapcsolatban a véleményem az, hogy minden fajta étel mértéktelen fogyasztása káros az egészségre, veszélyes a túlzott só fogyasztás és energia bevitel, és újabban úgy gondolják, hogy a kóros elhízás a leginkább veszélyeztető faktor sok betegséggel kapcsolatban.

  • A különféle diétákkal kapcsolatban szinte horrorszerű megállapításokra jöttek rá, mely szerint a diétát betartó szervezetének egyensúlya felborult, enzimjei aktivitásának egy része jelentősen megnőtt, más részének jelentősen csökkent, néhol olyan változások történtek a diéta hatására, amely már a diétázó életét is veszélyeztette...

Az enzimek működését a szervezet folyamatosan szervezi egy rendkívül bonyolult és sokoldalúan szabályozott mechanizmus szerint. Az enzimek termelését nem lehet gyorsan leállítani, beszüntetni, vagy újraindítani, ezekbe a folyamatokba beavatkozni nagyon nehéz. A meggondolatlan diéta pedig akár az ember életét is veszélyeztetheti.

 

(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel