A honlap teljes felülete akadálymentes

Néhány gondolat a vitaminokról

2017. 08. 03., csütörtök, 11:51

 

  • Gondoltad volna, hogy a vitamin túladagolás betegséget is okozhat?

A média sugallja nekünk, hogy együnk minél több vitamint, mert szép lesz a bőrünk, selymes lesz a hajunk, nem fog rajtunk a betegség, felszabadulnak energiáink, visszanyerjük vitalitásunkat, illetve megfiatalodunk. Mi ennek a túlzott vitaminfogyasztásnak a következménye? Vitamin túlfogyasztás, hipervitaminózis, ami különféle betegségekhez vezethet. Vegyük példának a C-vitamint. Az emberi test nem tudja előállítani, ezért feltétlenül szükséges élelmiszerekkel bevinni a szervezetbe. Egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét 80-120 mg-ra becsülik a hozzáértők, ezzel szemben a reklámokban 500-1000 mg-os tablettákról szólnak, ami az 1000 mg-osnál 10-szeresen meghaladja egy felnőtt napi szükségletét. Ez még nem lenne baj, ha a C-vitamin nem oxálsav formájában ürülne a szervezetből, ami köztudottan a vesekő egyik alapanyaga. A túlzott C-vitamin fogyasztás tehát előbb-utóbb vesekőhöz vezethet, amit ugye nem szeretne senki.

  • Gondoltad volna, hogy egy egészséges, megfelelően és változatosan táplálkozó embernek egyáltalán nem kell vitamin tablettákat fogyasztani?

Ha valaki egészségesen, változatosan táplálkozik, megfelelő mennyiségben fogyaszt gyümölcsöket és zöldségeket, fogyasztja a tej és tejtermékeket, a húst és a tojást, gyakorlatilag semmi fajta vitamin-kiegészítésre nincs szüksége, hisz ezekben az élelmiszerekben mindenfajta vitamin megtalálható. Ezeket a vegyületeket a szervezetünk tényleg nem tudja szintetizálni, vagy nem tud eleget szintetizálni belőlük, ezért nagyon oda kell figyelni a fogyasztásukra, melynek biokémiai háttere az, hogy ezek a vitaminok vagy az enzimfehérjék szintézisén keresztül, vagy enzimek kofaktoraként végzik szervezetünkben tevékenységüket, és ha egy enzim leáll, nem működik, az bizony betegséget jelent, semmi jóval nem kecsegtet.

  • Gondoltad volna, hogy a zsíroldékony vitaminoknál különösen fontos, hogy ne legyen túlfogyasztás?

Az A-vitamin hipervitaminózisa például tönkre teszi a bőrünket, kihullik tőle a hajunk, a D-vitamin túlfogyasztás pedig a csont kalciumtartalmának megnövelésén és rideggé, törékennyé válásán túl hozzájárulhat többek között a kalcium érfalakba történő beépüléséhez, tehát az érelmeszesedéshez. Nehéz elérni az optimális vitaminfogyasztást, de a túlfogyasztás legalább annyi problémát okozhat, mint a vitaminok hiánya.

  • Gondoltad volna? Egyesek azt állítják, hogy a természetes eredetű tápanyagok, vitaminok jobban hasznosulnak, mint a mesterségesen előállítottak...

Az igazság az, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni például a természetes eredetű vagy a mesterségesen előállított vitamin között, tehát ez az állítás hamis. Esetleg akkor lehet létjogosultsága ennek az állításnak, ha a mesterségesen előállított tápanyag nem teljes egészében ugyanolyan térszerkezetű, mint ami a természetben megtalálható. Ha pl. egy vegyi gyárban nem L-aszkorbinsavat, hanem DL-aszkorbinsavat állítanak elő, akkor ezen utóbbinak csak fele hasznosul vitaminként, a D-aszkorbinsav – ami ebben az esetben 50%-át teszi ki az összes aszkorbinsavnak – viszont vitamin hatás nélküli, kiváló antioxidáns. Ez igaz azon aminosavakra is, melyeket nem mikrobiológiai, hanem kémiai módszerekkel állítanak elő. Szervezetünk csak az L-aminosavakat tudja, hasznosítani (a természetben döntő részben ezek fordulnak elő), a D-aminosavak hasznosulása – mely térszerkezeti forma kémiai módszerrel előállítva az össze aminosav mennyiségének felét teszi ki – csak korlátozott, vagy egyáltalán nem hasznosulnak a szervezetben.

(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel