A honlap teljes felülete akadálymentes

Konjugált linolsavak

2018. 05. 22., kedd, 21:28


A konjugált linolsavak is két kettős kötést tartalmaznak, azonban azok konjugált pozícióban vannak a molekulában. Leginkább a kérődző állaltok (szarvasmarha, kecske, juh) húsában, tejében, és a tejből készült tejtermékekben fordul elő nagyobb mennyiségben.

Az 1980-as években állatkísérletek segítségével, miközben a CLA rákellenes hatását vizsgálták megállapították, hogy a CLA-val takarmányozott állatok testtömegének szignifikánsan kisebb részét alkotta a testzsír a kontrol egyedekéhez viszonyítva. Megállapították, hogy a CLA csökkenti a zsír raktározást az étkezést követően, csökkenti a zsírsejtek összes mennyiségét, és növeli a zsírok bekapcsolódását az energiatermelő folyamatokba.

Az állatokkal végzett kísérletek eredményeit emberekkel végzett tesztekkel is sikerült megerősíteni. Megállapították, hogy ugyan a CLA nem egy testtömeg csökkentő anyag, de fogyasztása csökkenti a testzsír mennyiségét, miközben segít megőrizni a zsírmentes testtömeget, végül is segít a fogyásban, és alkalmazásával meg lehet előzni a jo-jo effektust, melynek során az elveszített testtömeg gyorsan újra épül a fogyókúra után.

Úgy tűnik, hogy a CLA rendelkezik immunmodulátor hatással is, befolyásolja a sejtek immunválaszát a vakcinákra, befolyásolja a szervezet citokin szintjét, és így szerepe lehet a gyulladások kezelésében is.

A sok CLA izomer közül a cisz-9, transz 11, és a transz-10, cisz-12 izomer rendelkezik biológiai aktivitással. A kereskedelmi forgalomban lévő CLA készítményeket sáfrányos szeklice olajból állítják elő, mely mindkét izomert 50:50 százalékos arányban tartalmazza. A CLA-t előszeretettel használja az élelmiszeripar funkcionális élelmiszerek előállítására.


 (A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel