A honlap teljes felülete akadálymentes

Esszenciális zsírsav-tartalmú olajokkal történő kiegészítés

2018. 04. 17., kedd, 21:36

 

Korábban a zsírokról egyértelműen negatív kép alakult ki az emberekben, mert csak annyit tudtak róluk, hogy növelik az emberi szervezet elzsírosodását, és szív és érrendszeri problémákat okoznak. Néhány lipidről azonban kiderült, hogy egészségvédő hatással rendelkeznek, és esetenként esszenciálisak az emberi szervezet számára. Legismertebbek e kedvező hatások közül a növényi szteroidoké, melyek koleszterin csökkentő hatással rendelkeznek, vagy az olyan zsírsavaké, melyek gyulladást csökkentő hatással bírnak. Az utóbbiakat többszörösen telítetlen zsírsavaknak (PUFA, polyunsaturated fatty acids), vagy ω-zsírsavaknak hívják, ami azt jelenti, hogy a karboxil csoporttal ellentétes vég felől számolva hányadik szénatomnál található az első kettős kötés. Ezek a kettős kötések izoláltak, azaz két szigma kötés található a két kettős kötés között, míg a konjugált linolsavban (CLA, vagy magyarul KLS) a kettőskötések konjugáltak.

A növényi szeteroidok hatása. A növényi szteroidokra több kifejezés is elterjedt a gyakorlatban: növényi szteroidok, fitoszteroidok, növényi sztanolok, fitosztanolok, melyek mind zsírsavhoz kapcsolt észterek formájában találhatók meg a növényekben. Közös jellemzőjük, hogy kémiai szerkezetüket tekintve nagyon hasolítanak a koleszterinhez. Legfontosabb képviselőik a szitoszterol, a kampeszterol és a sztigmaszterol. A növényi sztanolok telített növényi szterolok, mivel nincs a szteroid gyűrűben kettős kötés. A növényi szteroidok sejtfal építő komponensek, ezért szinte mindenütt megtalálhatók a növényvilágban. Legnagyobb mennyiségben a zöldségekben, a gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a dióban, a különféle magokban és a főzőolajokban fordulnak elő. A napi fogyasztás személyenként 100-400 mg/fő/nap, holott kísérletekből következően legalább 1000-3000 mg-ot kellene fogyasztanunk naponta, hogy legalább 10-15%-kal csökkenjen az LDL koleszterin szint a szervezetünkben. A növényi szteroidok nincsenek hatással a HDL koleszterin szintre, de mivel javítják az LDL/HDL arányt, ezért egészségvédő hatással rendelkeznek.

Fentiek miatt egyértelműen megállapítható, hogy ha naponta kétszer elfogyasztunk 0,65 g növényi olajból származó szteroidot az ételadagban, melynek alacsony a koleszterin és a telített zsírsav tartalma, akkor jelentős mértékben csökkenteni lehet a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Az utóbbi időben ezt a megállapítást megerősítették az egyéb növényi szteroidok és a szteroid észterek esetében is. A növényi szterolokkal való kiegészítést az Egyesült Államokban a narancslé, a joghurt, a margarin és különböző növényi kiegészítők esetében alkalmazzák. Európában a növényi szteroidokat élelmiszer bevonók esetében alkalmazták, és ajánlották azoknak, akik csökkenteni akarták vérük koleszterin szintjét. Ezt követően használták fermentációval készült tejtermékek, joghurt típusú élelmiszerek, szója alapú italok, saláta öntetek, majonéz, fűszeres szószok és a rizskenyér esetében is.

(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel