A honlap teljes felülete akadálymentes

Érdekességek a táplálék-összetevőkről

2017. 08. 31., csütörtök, 15:57

 

  • Gondoltad volna, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság jelentős része kalciumhiányosan táplálkozik?

Idős embereknél a kalciumszükséglet nagyobb, hisz a kalcium beépülés hatásfoka rosszabb, mint a fiataloknál, és a felnőtteknél. Élelmiszereink közül a legjobb kalciumforrás a tej és a tejtermékek, és viszonylag kevés kalciumot tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök. Egy felnőtt napi kalciumszükségletét 7-8 dl tejjel vagy 110-130 g keménysajttal biztosítani lehet, amely kalcium mennyiség 29 tojásban vagy 6,2 kg paradicsomban található. Leszögezhetjük tehát, hogy a tej és tejtermékek a legfontosabb kalciumforrások, és mindent meg kell tennünk, hogy minden korosztály a lehető legnagyobb mértékben fogyasszon tejet és tejtermékeket.

  • Gondoltad volna, hogy hamis a feltételezés az inulin kapcsán? 

Az jelent meg a médiában - a csicsóka poliszacharidja, az inulin kapcsán -, hogy a csicsókát a cukorbetegek is fogyaszthatják, mert tele van inzulinnal. Az igazság az, hogy e két vegyület csak nevében hasonlít, de különben teljesen más, hisz az inzulin egy hormon, mely segíti a glükóz bejutását a sejtekbe, az inulin pedig a csicsóka tartalék tápanyaga, mely főként fruktózból és némi glükózból áll.

  • Gondoltad volna, hogy hamis a feltevés, miszerint a C-vitamin tele van hormonokkal?

Az igazság az, hogy ennél nagyobb blődség nincs a világon, hisz a C-vitamin egy egyszerű szerves vegyület, a hormonok pedig nagyon sokfélék, köztük semmiféle kapcsolat nincs.

  • Gondoltad volna, hogy a strucchúsról is hamis állítások jeltentek meg?

Az lehet olvasni bizonyos fórumokon, hogy a strucchús azért értékes táplálék az ember számára, mert nincs benne zsír és koleszterin. Ezzel szemben állíthatom, hogy minden állati eredetű élelmiszerben ott van a koleszterin, a strucc húsban is, igaz, kb. fele annyi, mint a sertéshúsban, de az izomrostok között is ott van a zsír, ha nem is nagy mennyiségben.

  • Gondoltad volna, hogy az őshonos állatfajok húsa és zsírja sem értékesebb, mint az intenzív (modern) fajtáké?

Saját vizsgálataim alapján állíthatom, hogy a mangalica és a modern fajták (magyar nagyfehér, dán durok, holland lapály) húsának aminosav-összetételében, zsírjuk zsírsav-összetételében és koleszterintartalmában semmiféle különbség nem mutatható ki.

 

(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel