A honlap teljes felülete akadálymentes

A kulturális turizmusra épít Segesd

2019. 07. 31., szerda, 14:19

Segesd életében jelen van a történelem: a gyerekek a IV. Béláról elnevezett iskolában tanulnak, az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtárból kölcsönzik az olvasnivalót, az időseknek a műemlék Széchenyi-kastély nyújt otthont, a zarándokok pedig a Szent forrást és a 275 éves kegykápolnát keresik fel.
2019 nyarától 3 helyszínen 4 létesítménnyel bővült Segesd turisztikai kínálata. Megújult a múzeum és könyvtár, interaktív játszópark park épült a gyermekeknek, új parkoló és mosdó szolgálja a nagy rendezvényekre érkezőket, míg az egykori kis présházat újjávarázsolva, bor-és pálinkaházként veheti birtokba a működtető civil szervezet. A beruházásokat bemutató film ide kattintva nézhető meg.

Az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár az egykori uradalmi malomépületbe került 18 évvel ezelőtt, s azóta  több funkciót lát el: a földszinti fogadórész ad helyet a 9 ezer kötetes könyvtárnak, melyet a beiratkozott olvasókon kívül gyakran látogatnak a helyi általános iskola diákjai is. Ez a környezet, valamint az első szinten berendezett múzeum alkalmas helyszíne a kihelyezett irodalom és történelem óráknak. A 150 m2-es múzeumi szinten megjelenik a település egész múltja, kezdve a legrégebbi kövektől, cserépedényektől a több száz középkori kályhacsempe-gyűjteményen át a régi mesterségek bemutatásáig. A korábbi régészeti ásatásoknak köszönhetően több zsáknyi, illetve átlátszó dobozokban bemutatott sok kilónyi gazdag leletanyagot őriznek e falak között. A látogató számára rekonstruált kovács- és fazekasműhely ad bepillantást e két szakma egykori gyakorlatába, míg a falu régi arculatát egy hatalmas makett hozza közelivé. A múzeumot gyakran keresik fel szervezett csoportok, a közeli Nagyatádon gyógyuló, pihenő vendégek, illetve olyanok is, akik Segesd történelmi múltja iránt érdeklődnek. A múzeum és könyvtár ugyan egy kétszáz éves épületben kapott helyet, a múlt emlékeit őrzi, ám mindezt a legújabb technikai felszereltség mellett. Itt kapott helyet a faluba telepített DJP (Digitális Jólét Pont), amelynek feladata a településen élők digitális kompetenciáinak, képességeinek fejlesztése.

A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című program legnagyobb eleme az interaktív tematikus park kialakítása, amely a művelődési ház mögötti szabad területen valósult meg. Az egész építmény egy várat formáz a cölöpkerítéssel, a vártoronnyal, a sövényből telepített útvesztővel és a fából faragott figurákkal együtt. A helyszínre belépőt IV. Béla király és felesége 1,5 m-es fából faragott alakja fogadja, a kerek bástyákon forgatható faágyúkat látunk, van lengőhíd, kötélpálya és toronyból induló csúszda. Itt mindent úgy terveztek meg, hogy számítottak a gyermeki fantázia szárnyalására és az ismeretszerzési vágyra is. A játék és a tanulás egy helyen összpontosulhat majd a játékok, vetélkedők, ügyességi és sorversenyek alkalmával. A parkot gyorsan megkedvelték a helyi gyerekek. A gondos helyszínválasztásnak köszönhetően könnyen rátalálnak a Segesdre érkező turisták is, mint ahogyan azonnal népszerűvé vált a helyi lakosság körében. A helyszín az elkészülte óta szerves része az olyan hagyományos, nagy rendezvényeknek mint a falunap, a gyermeknap, a majális és a búcsú.

Az alsósegesdi hegyen is felpezsdülhet az élet az idei nyártól. Aki a korábbi években erre járt, az alig ismer rá a környezetre. Az önkormányzat tulajdonában lévő kis présházat a Segesdi Szent László Bor és Pálinkabarát Egyesület használta már jó ideje. A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című program lehetőséget adott a megújulásra és a turisztikai célú hasznosításra, s ennek megfelelően már neve is lett az egykori épületnek:  Bor- és Pálinkaház. Ennek falai között éppúgy helyet kapnak az egyesület programjai mint a helyi termelők nyertes borai és pálinkái, és a gyümölcstermesztés, a bor- és pálinkakészítés hagyományos eszközei. Az épület alkalmas lesz később gasztronómiai rendezvények, bor- és pálinkaversenyek tartására is. Az egyesület célkitűzései között szerepel a hagyományőrzés, a falu életében való aktív részvétel, az ismeretterjesztés, a régi értékek ápolása. Gyűjtik a régi népi élet emlékeit, a bor- és pálinkakészítés hagyományos eszközeit, melyek bemutatására kiválóan alkalmas helyszín lesz a megújult Bor- és Pálin
kaház. A díjnyertes italokat ugyancsak megőrizték, eddig mintegy 20 palack bort és 12 üveg minőségi pálinkát rejt a tárló. Mostantól már igazán méltó helye lesz a segesdi bor-és pálinkakészítés bemutatásának.

A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című pályázat a Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat támogatásával valósult meg 149,9 millió forintból.

 

 

 


Fel