A honlap teljes felülete akadálymentes

A kalciumhiány és következményei

2018. 02. 26., hétfő, 09:13

 

A kalciumhiány azokban a populációkban fordul elő világszerte, ahol nincsenek hagyományai a tej és a tejtermékek fogyasztásnak. A kalciumhiányra nagyon nehéz következtetni, mert nincsenek látható tünetei. Egyetlen lehetőség a szervezetbe bevitt kalcium mennyiségének összehasonlítása a szükséglettel, bár a szükségletet is széles tartományban adják meg a különböző ajánlások. A kalcium 99%-a hidroxi-apatit formájában található a csontokban, ezért különösen fontos a kalciumbevitel a növekedés időszakában, nőknél pedig a menopauzát követően, hogy elkerülhető legyen a csontritkulás. A kalciumbevitel sejtszinten nem befolyásolja a metabolizmust, mert a kalciumkoncentráció jól kontrollált a szervezetben, és hiány esetében a szervezet a csontokból pótolja a szükséges mennyiséget.

A csontsűrűség 20 éves korig nő, 30 éves korig alig változik, majd ezt követően mindkét nemnél csökken az élet végéig. A nők különleges helyzetben vannak a menopauzát követően, mert csontjaik kalcium tartalma csökken, fokozódik a csontritkulás, és a csontok hajlandósága a törésre. Gyermekek esetében a hiányos kalcium és D-vitamin ellátás nem teszi lehetővé az erős csontok kifejlődését, és később is hajlamosabb lesz az ilyen szervezet a csontritkulásra.

Fejlett ipari országokban a kalcium szükséglet 60-70%-a a tej és tejtermékekből származik, ezek az élelmiszerek azonban nem állnak korlátlanul rendelkezésre a fejlődő országokban. Ott, ahol a minimális tej és tejtermék fogyasztás együtt jár az élelmiszerek magas fitinsav tartalmával, vagy a zöldségek magas oxálsav tartalmával, kalciumhiánnyal lehet számolni.

A kalcium abszorpció szoros összefüggésben van az optimális D-vitamin bevitellel, mert ahol alacsony az élelmiszerek D-vitamin tartalma, és kevés a napsütés, ami segíti a bőrben a D-vitamin szintézisét, kalcium feszívódási zavarokkal lehet számolni. Ezért van nagy jelentősége a kalciummal dúsított élelmiszereknek Afrikában és Ázsiában, sőt még az iparilag fejlett északi országokban is, ahol az év egyes szakaszaiban nincs elegendő napsütés a kalcium abszorpcióját segítő D-vitamin szintéziséhez. Serdülő lányok és asszonyok kalcium ellátottsága rossz, ha nem fogyasztanak elegendő tejet és tejterméket. A kalciummal és D-vitaminnal dúsított élelmiszerek segítenek abban, hogy a fiatal szervezet elérje a genetikailag meghatározott maximális kalciumtartalmat a csontban, mely a későbbiekben mérsékli az oszteoporózis veszélyét.


(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel