A honlap teljes felülete akadálymentes

A funkcionális élelmiszer komponensek hatékonyságának fokozása

2018. 07. 02., hétfő, 17:01


Fokozni kell a biológiai hasznosíthatóságot, amely szoros összefüggésben van a vizes közegben való rossz oldhatósággal, a gyomorban és a bélben való lebomlással és a gyenge bélbeni abszorpcióval. Éppen ezért növelni kell a komponensek oldhatóságát, abszorpcióját, stabilitását és kontrollálni kell a felszívódást és a hasznosulást. A növényi extraktoknál el kell érni a standardizálást, tehát, hogy minden alkalommal azonos sarzsokat kapjunk, azonos összetétellel. Az extraktumokat tisztítani kell, hogy a káros anyagok koncentrációja csökkenjen, a funkcionális komponens koncentrációja pedig a lehető legnagyobb legyen. Jelenleg az extraktumok esetében egy funkcionális komponensre koncentrálnak, de elképzelhető, hogy a jövőben a hasonló hatású komponenseket együtt alkalmazzák, kihasználva azok szinergista hatását. Jó példa erre a zöld tea kivonat és a CLA együttes alkalmazása, hisz mindegyik jelentős szerepet játszik a testtömeg kontrollban és a szövetek elzsírosodásának megakadályozásában.

Szépségmegőrző funkcionális élelmiszerek

Az utóbbi időben megjelent egy új fogalom a funkcionális termékek körében, mégpedig a szépségmegőrző élelmiszerek és élelmiszer komponensek fogalma. Az ilyen élelmiszerek lassítják az öregedést, védenek a nap ellen, meggátolják a bőr kiszáradását, javítják a táplálék emészthetőségét, mellyel a jó kinézethez járulnak hozzá, és javítják a testi kondíciókat. Ilyen szempontból ezek az élelmiszerek hatásukban nagyon hasonlítanak a kozmetikumokhoz, csak belsőleg alkalmazzák őket. Az öregedés ellen ható szerek az E-vitamin, a karotinoidok, a ginzeng, a zöld tea kivonat, a rooibos kivonat, a biotin, a koenzim Q10, a folsav, a szőlőmag kivonat és a vöröshere kivonat. Az emésztést serkentik és a bőr fiatalságát őrzik meg a probiotikumok, a növényi rostok, az aloe vera. A napfény ellen védik a bőrünket az E-vitamin, a karotinoidok, a zöld tea és a rooibos kivonata, a szelén és a fekete áfonya. Testünk összetételét, állapotát javítja a CLA, a fitoszterolok, a zöld tea, a szőlőmag kivonat, a DHA és az EPA, a stressz ellen hat, és jó hatással van a bőrre is az E-vitamin, a karotinoidok, a citromfű extraktum, a ginzeng, a zöld tea a rooibos extraktum és a golgotavirág kivonata.

(A szerző Prof. dr. Csapó János egyetemi tanár a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézetében és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Élelmiszertudományi Tanszékén )


Fel