Szikra János

(1921. - 2009. 04. 18.)

Festőművész

Fonyód művésze 1951-1969 között Marcaliban, majd 1984-ig Fonyódon tanított. 1960-ban a Fényes Adolf Teremben balatoni képeivel szerepelt. Festészetének a tájélmény adja a legfőbb inspirációt. Képein az impresszionisztikus tájleírás után heves, összefoglaló gesztusok veszik át a fő kompozíció-szervező erőt. Hazai kiállítások mellett Rómában és Regensburgban is bemutatkozott. Képei a 80-as évekre érzékeny pátosszal telítődnek, amely nem csupán a balatoni táj dicséretéről, hanem a tájvízióban történő feloldódás vallomásáról is szól. Somogy művészeti díjasa, Marcali és Fonyód Pro Urbe díjasa.

További adatok: artportal.hu

Az alábbi leírás az old.fonyod.hu oldalon található:

A  festőművész 1921-ben született, 1945-ben került a Képzőművészeti Főiskolára. 1951 és 1969 között Marcaliban, majd 1969-től 1984-ig Fonyódon tanított.

Életében az ötvenes évek a felkészüléssel, a helykereséssel teltek el. Szakfelügyelőként sokfelé megfordult, többet látott és ez is hozzájárult ahhoz, hogy festészete új lendületet vett.
A Fényes Adolf teremben sikeres tárlata volt 1960-ban, itt már balatoni képeivel szerepelt. Festészetének a tájélmény adja a legfőbb inspirációt. A hatvanas évek közepén több mint négy hónapot töltött el Olaszországban, Rómában rendeztek neki tárlatot. Festményeiben a Balaton világát a külföldiek számára is követhetően tárta fel.

A Balaton lelkületét és világát számos kiváló alkotásán megörökítve öregbítette Fonyód város jó hírnevét hazánkban és a nagyvilágban.

Március 15-én Fonyód Város Díszpolgárává fogadta Szikra János festőművészt.

Évforduló

Naptárunk a Somogy Portál életrajzi adatainak szűrésével mindig az aktuális napon évfordulós személyekre hívja fel a figyelmet. A névre kattintva virtuális arcképcsarnokunkba juthat.


Fel