Hírek

Beszámolt a rendőrség és a katasztrófavédelem is a közgyűlésnek

2024. 05. 17., péntek, 14:37

A június 9-i választás előtti utolsó munkarend szerinti ülésen hallgatták meg a vármegyei katasztrófavédelem és rendőrség előző évi tevékenységéről szóló beszámolókat a Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselői pénteken a kaposvári Vármegyeházán.

A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2023. évi tevékenységéről szóló beszámoló során Krám István tűzoltó ezredes, vármegyei igazgató többek között kiemelte, hogy a tűzesetek száma csökkent, míg a műszaki mentéseké jelentősen nőtt. Utóbbi köszönhető az extrém időjárás okozta viharoknak is, melyekből közel négyezer esetben kellett intézkedniük. Nagy segítség volt ezek során az önkéntes tűzoltók munkája, akikkel stabilan együttműködnek. Emellett polgárvédelmi és iparbiztonsági feladataikat is ellátták. Az önkéntes szervezetekkel jól együttműködik az igazgatóság, rendszeresek a felkészítések, gyakorlatok. Kiemelten fontosnak tartják a lakosság ismereteinek bővítését, a prevenciót, ezért a tűzmegelőzési bizottság 172 esetben tartott tájékoztató. Összességében jól ellátta feladatát a katasztrófavédelem 2023-ban is, s ami a legfontosabb, senki sem halt meg tűzesetben Somogyban.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. évi munkájáról, a közbiztonság helyzetéről, a megye bűnügyi helyzetképéről szóló beszámolóban Molnár Gábor dandártábornok elmondta, összességében csökkent a bűncselekmények száma és a nyomozás eredményessége is tovább javult tavaly. Jellemzően az online térben elkövetett csalások száma viszont emelkedett, ezért is tartják kiemelten fontosnak a megelőzést megfelelő tájékoztatással, ugyanis a már bekövetkezett bűncselekmények mutatják, hogy az áldozatok hiszékenységükkel nagymértékben hozzájárultak ahhoz. Az elkövetői módszerek változatosak, s nagy részük ukrán területről érkezett. Valamennyi bűncselekményt figyelembe véve míg 2010-ben Somogy a legfertőzöttebb megyék közé tartozott, mára országosan 11. helyen áll, ami rendkívül jelentős előrelépés. A rendőri intézkedések tekintetében Molnár Gábor kiemelte: Somogy évek óta a leggyorsabban reagáló vármegye az országban a riasztástól a kiérkezésig eltelt idő tekintetében. Beszámolója szerint a balesetek terén is elindult egy jó tendencia, mely köszönhető a sűrűbb közúti és drónos ellenőrzéseknek is. Összeségében csökkent de tovább nőtt a halálos és súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, ami még mindig kihívást jelent. Az ittas vezetések száma az országos átlag alá csökkent. Tovább növelik a trafiboxok számát, melyeket az önkormányzatok vásárolnak, de a rendőrség üzemelteti őket. A turisztikai idény biztosítása során is országosan példaértékű mértékben csökkent a bűncselekmények száma. A főkapitány összegzésében nehéz, de eredményes évnek értékelte 2023-at.

A beszámolókat követően a képviselők elfogadták a Somogy Vármegyei Önkormányzat és Hivatala 2023. évi költségvetésének teljesítéséről, valamint a zárszámadási rendelet megalkotásáról, a közgyűlés által delegált személyek valamint a Somogy Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság 2023. évi tevékenységéről szóló előterjesztéseket. Döntöttek arról is, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesületével.

Utoljára frissítve: 2024. 05. 17. 14:38

Fel