2014. Megyenap

A SOMOGY MEGYEI KÖZGYŰLÉS A MEGYECÍMER ADOMÁNYOZÁSÁNAK 516. évfordulója tiszteletére 2014 januárjában is megrendezi a megyehetet. Ennek keretében gazdag programsorozattal készült az idei évben is a megyei önkormányzat.

Január 6. hétfő: ünnepélyes zászlóbontás a kaposvári Vármegyeháza épülete előtt, majd ünnepi közgyűlés a Díszteremben.

Glelencsér Attila közgyűlési elnök köszöntője.

A díszvendég dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes volt.

Az ünnepi közgyűlésen átadásra kerültek a megyei kitüntetések. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.


A megyehét programja
Program 2014. január 6-13.


Január 6. hétfő

- 9.00 - zászlóbontás a kaposvári Vármegyeháza épülete előtt
- 10.00 - ünnepi közgyűlés a Díszteremben
díszvendég dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

Az ünnepi közgyűlésen átadásra kerülnek a megyei kitüntetések

Január 7. kedd

- 13.00 - KÖZÖS KINCSÜNK: SOMOGYORSZÁG ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK JÖVŐJE címmel kezdődik konferencia a Kormányhivatal Nagytermében
- 16.30 - DR. L. SZABÓ TÜNDE ÉS LŐRINCZ FERENC YBL-DÍJAS ÉPÍTÉSZ HÁZASPÁR emlékkiállításának megnyitója a Kormányhivatal Galériájában

Január 8. szerda

- 14.00 - Magyarország holnap című konferencia a Vármegyeháza Dísztermében Kerekasztal-beszélgetés a gyökerekről, a családról, a hivatásról női szemmel:   

  • dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya,
  • Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter,
  • dr. Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója,
  • Bernáth Ildikó, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke részvételével.

Január 9. csütörtök

„SOMOGYORSZÁG ÖRÖKSÉGÉÉRT”  címmel VÁRMEGYEHÁZI RANDEVÚ A KAPOSVÁRI VIGASSÁGOK TERÉN
A nap díszvendége: dr. L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
- 10.00 - az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címmel elismert értékeinkről tanúskodó miniatűr képek leleplezése a Vármegyeháza tárgyalótermében, majd a megállapodási szerződések aláírása
- 14.00 - „Somogyország Örökségéért a Kaposvári Vigaszságok Terén” címmel kulturális nap kezdődik a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának közreműködésével
- 16.00 - Somogyi írók-költők találkozója:

  • Fésűs Éva meseíró, Kaposvár díszpolgára,
  • Csernák Árpád író, költő, a Búvópatak főszerkesztője,
  • Matyikó Sebestyén József író, költő, szerkesztő,
  • Kelemen Lajos Radnóti-díjas író, költő,
  • Rozsos Gábor költő,
  • Káplán Géza író, költő részvételével.

Január 10. péntek

- 10.00 - „Szegényeknek hirdetik az evangéliumot” címmel konferencia a Napkerék Egyesület és a Somogy Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közreműködésével
- 17.00 - Molnár V. József művészettörténész előadása „Az ősképek és a magyar Szent Korona” címmel a Vármegyeháza Dísztermében.

Január 11. szombat - Jótékonysági megyebál a siófoki Azúr Hotelben

Január 13. hétfő

- 9.00 - a Megyezászló levonásával zárul a megyehét.
A megyebál bevételét ezúttal is a „Szülőföldem Somogyország” program keretében a megye általános iskolásainak osztálykirándulására ajánlják fel.


A megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt kapott:

- Dr. Vörös Tamás főjegyző
- Fésűs Éva meseíró

Somogy Polgáraiért Díjat kaptak:

Dr. Ács Zoltán, a Kaposi Mór Oktató Kórház marcali telephelyének vezetője: 1980-ban végzett Pécsett. Az ajkai kórházból került Somogyba, és 26 éve áll a somogyi betegek szolgálatában. 2013 februárjától a megyei kórház marcali telephelyének vezetője. Megszervezte a krónikus, illetve az időskori ellátást, 20 évvel ezelőtt vezetésével kezdődött meg a gasztroenterológiai ellátás. Számos konferencia előadója, gasztroenterológiai és belgyógyászati témájú cikkek társszerzője. Tíz éven át a lengyeltóti katolikus egyházközség világi elnöke volt, jelenleg a fonyódi egyházközség képviselő-testületének tagja, a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend lovagja.

Biró József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezető  tervezője: Az erdélyi Csíkménaságról származó vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakmérnök 1994. óta erősíti a Hajózási Társaság szakember gárdáját. A balatoni kikötőépítő munkák elkötelezettje, aki számos kikötő tervét készítette el, köztük a siófoki, a zamárdi, a keszthelyi, a badacsonyi és szigligeti kikötőjét. Az 1980-as évektõl kezdődően főként a kikötőbővítésekben és -átalakításokban, valamint a lidósított vízparti területeken a strandhomokozások megvalósításában vett részt. Legfrissebb alkotásai közé tartozik a siófoki kikötői sétány felújítási terveinek elkészítése, illetve a mólófej vízi terveinek megalkotása.

Boda Csaba ságvári iskolaigazgató: 1989-ben érkezett a ságvári általános iskolába magyart és testnevelést tanítani, s fokozatosan kapcsolódott be a község társadalmi életébe. A 90-es évektől aktív tagja a siófoki kutyás életnek. 2004-ben megalapította az iskola íjászszakkörét, több korosztályban számtalan országos és diákolimpiai bajnokságot és érmet nyertek diákjai. Rendszeresen tartanak bemutatókat, sőt országos vadászversenyeket is szerveznek. 2009. júliusától a Szilády Áron Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, aki népi bőrművesként is ismert.

Csúcs Tibor, az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság alelnöke: Tizenkét éve a Horvát Kisebbségi Önkormányzat kaposvári elnöke.  Szervezőkészsége, valamint a partnerkapcsolatok kialakításában való jártassága megyei szinten is egyedülálló. Neki is tevékeny szerepe van abban, hogy  Szőlősgyörökön, Buzsákon, Somogyjádon és Somogyváron is működik horvát testvértelepülési kapcsolat. Civil szervezetek és sportegyesületek bevonásával próbálja színesíteni a települések között kialakuló, baráti kapcsolatokat, amelyek a gazdasági együttműködést is előremozdíthatják.

Fábián Sándor Siófok-kiliti kántor: Fiatal kora óta elkötelezett a zene iránt. Az elektroműszerészi végzettség mellett elvégezte a kántorképzőt. 1984-ben költözött Siófokra, ahol három orgonát saját kezűleg épített, a Plébániatemplomét pedig tervezte. A balaton-kiliti és az ádándi katolikus templom orgonáját szintén ő építette. A Siófok környéki templomok orgonáinak karbantartási munkáit ma is felajánlásból, végzi, nyugdíjasként pedig a Siófok-Kiliti városrész katolikus templomának kántora. Feleségével együtt számtalan rendezvény, kirándulás és közösségi esemény megszervezése fűződik nevéhez. Ars poeticája: "Amíg tudom, az embereket szolgálom, és Isten dicsőségét hirdetem."

Gál Péter zamárdi népművelő: aki erdőmérnök és hitoktató egy személyben. Arra törekszik, hogy a városban élők között közösséget teremtsen, programjaival értékeket közvetítsen, hazaszeretetre és egymás megbecsülésére neveljen. Rendezvényeivel, az általa alapított művészeti csoportokkal a kisiskolásoktól a nyugdíjas korúakig szólítja meg az embereket. Nevéhez fűződik a Feltámadási Menet életre hívása, de a Balatoni Játszadalom is kiemelkedő eseménye a szezonnak. Alkotó kedvű, nyitott személyiség, aki kötetbe rendezte az általa gyűjtött, Szent László királyról szóló mondákat, de nagy érdeklődést mutat a mitológia iránt is, sőt a dalszöveg- és a dallamírás is kedvenc elfoglaltsága.

Gáspár László, a Boglári Kollégium igazgatója: Negyven éve dolgozik az oktatásban, s mindössze három munkahelyen.  Szülőfalujában, Somogyszilben is tanított, csakúgy, mint a balatonboglári iskolában. 1984 óta igazgatja a Boglári Kollégiumot. Felelõsségteljes és kitartó munkájának eredménye az intézmény önállóságának megteremtése, az igényes környezet kialakítása. Személyiségének legfõbb jegyei a tolerancia, a személyesség, a hitelesség, valamint a szociális érzékenység. Dákjait a művészet szeretetére neveli; fotózni, zenélni tanítja, kiadványokat tervez és szerkeszt, amatőr csoportokat vezet. A vállalkozó szellemű, rendkívül sokoldalú igazgató kertépítéssel is foglalkozik; több közintézmény és közterület fásítása-virágosítása fűződik nevéhez. 

Görcsi István nyugdíjas zenész: Görcsi István muzsikus családban született Zalaegerszegen. Hét éves kora óta  hegedűl. A budapesti Rajkó Zenekar zeneiskolájában folytatta tanulmányait, majd a Rajkó Zenekar tagja lett, amellyel körbejárta a világot. Művészetével nagymértékben hozzájárult, hogy nemzetközi szinten is megismerjék és elismerjék a magyar előadóművészek tehetségét. Több évet dolgozott Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Franciaországban. A roma származású muzsikus 1970-ben költözött Siófokra, s a legszínvonalasabb Balaton-parti vendéglátó-egységek állandó fellépője volt.

Gresa Gyula, Varászló egykori polgármestere: 1977-től él Varászlón az egykori kerület-vezető erdész, akinek köszönhetően több erdőterületet, öreg fát nyilvánítottak védetté. 1990-2011 között öt cikluson át volt Varászló gondos gazdája. Óvodát építtetett, felújíttatta a kultúrházat, üzemi konyhát hozott létre közösségi teremmel, valamint új Polgármesteri Hivatal létesült. Számos pályázat írásában működött közre, rendbe tették a falu közterületeit, járdák épültek, utakat javítottak, s teljessé lett a közvilágítás, valamint ravatalozó és urnafal is készült. Közösségteremtõ tevékenységét jól tükrözi az ifjúsági klub és az asszonyokból álló Aranycsapat támogatása, akik főzési tudományukkal számtalan serleget, érmet, díjat szereztek a falunak.

Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Gyára vezérigazgató-helyettese: Pályafutását a Komáromi Kőolajipari Vállalat kutatóüzemében kezdte, majd az Ácsi Cukorgyárban folytatta, ahol gyárigazgatóként is dolgozott. Amikor a magyar tulajdonban maradt cukorgyárak egy cégbe tömörültek, mûszaki vezérigazgató-helyettesi állást töltött be, egy időben öt cukorgyár tartozott irányítása alá. Ma a kaposvári cukorgyár gyárigazgatójaként dolgozik. Számos technikai újítás fűződik a nevéhez. Legnagyobb sikere a kaposvári cukorgyárban létrehozott biogáz üzem, amelyben - egyedülálló módon - cukorrépaszeletet gázzá dolgoznak át. Az üzem napi kapacitása egyedülálló a világon.

Dr. Halmos Béláné népi iparmûvész: 1952-ben a Székesfehérvári ÁVO letartóztatta, majd a Budapesti Hadbíróság kémkedésért 6 évre elítélte. 1957-ben szabadult, s még ebben az évben férjhez ment. Kézimunkaszakkör- majd szövőszakkör-vezetõi tanfolyamot végzett, hogy Siófokon, Somban és Nagyberényben éveken át vezethesse kézműves szakköreit. 1998-ban "Népi iparmûvész" címet kapott gyönyörû kézimunkáiért. Háztartási ismereteket, hímzést, szövést tanított Molnáriban, a speciális szakiskolában, valamint Nagyberényben. A Politikai Elítéltek Közösségének tagja Som község Nagyasszonya, akinek munkáját a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el. Idős kora ellenére ma is aktívan részt vesz a közéletben.

Hunyadkürti György színművész: A Jászai-díjas színész csaknem negyven éve játszik a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Alakja, s alakításai köré legendák fűződnek, pedig "csak" önmagát adja. Légyen szó karakter- vagy főszerepről, önálló estről, forgatásról vagy színész-közönségtalálkozóról. Így maradhatott kezdetektől fogva hiteles a világot jelentő deszkákon, s így "lubickolhatott" kedvére a közelmúltban rendezett, XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón is bemutatott Vaknyugat című komédiában. E darabban nyújtott teljesítményéért a legjobb férfialakítás díját kapta. Ha Hunya megjelenik a színen, nem lehet nem észrevenni. Mindegy, hogy szabómestert, szerzetest, kormányzósági alkalmazottat, írót játszik vagy Nyúl Béla bőrébe bújik a Hannibál tanár úr címszerepében, a vastaps jár neki; már régóta. Ha vátesz-sorsú színésznek titulálnánk, amolyan prófétikus jelnek, lehet, hogy azzal kérné ki magának: ő csak egy utazó, aki szép és jó helyét, igazát keresi a művészet és a közélet gyakran alázat-, bizalom- és humánumhiányos világában. Egyik interjújában ezt nyilatkozta: "Aki elment, pecsenyét sütni ment el, karriert csinálni, Kossuth-díjas is lett szinte mindegyik- Engem is hívtak, mégis maradtam Kaposváron. Én itt nevelõdtem, nem megyek sehova. Itt szeretnék szolgálni."

A Juhos Együttes: A tehetséges fiatal muzsikusokból álló kaposvári együttes az autentikus moldvai csángó népzene megőrzésére, gazdagítására és továbbadására tette fel az életét. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt szeretnék átadni a csángó magyarok évszázadokon át megőrzött muzsikáját és tánckultúráját. Számtalan rajongóval, s határon túli meghívással büszkélkednek. Rendszeres résztvevői az ország különböző zenei fesztiváljainak, de 2007 szeptembere óta iskolaidőben havi rendszerességgel Juhos táncház várja az érdeklődőket Kaposváron, s 2009 óta Pécsett is az Ifjúsági Házban. A zenekar gyakran zenél együtt keszthelyi barátaival, a Boroszlán zenekarral, valamint a pesti Fakutya együttessel.

Kokas Katalin hegedűművész: A pécsi születésű, Kaposváron nevelkedő, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Kaposfest Nemzetközi Kamarafesztivál alapító művészeti vezetője ötévesen kezdett hegedülni Gyánó Bélánénál és Papp Györgynél. 11 évesen nyert felvételt a Zeneakadémia előkészítõ tagozatára. 1994-ben ösztöndíjjal került Torontóba. Kanadai tanulmányai végeztével újra a Zeneakadémián tanult, Perényi Eszter növendéke volt. Mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika koncerttermeinek, számos nemzetközi hangverseny győztese. Férjével, Kelemen Barnabás hegedűművésszel 2009-ben megalapították a világhírű Kelemen Kvartettet.

Kubatov Antal, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanára: 1980-ban diplomázott a Szegedi Tudományegyetem matematika-fizika szakán, azóta tanít a gimnáziumban, húsz éve munkaközösség-vezető. Iskolájában alapítványt hozott létre a matematikai tehetségek támogatására. A somogyi tanulóknak olimpiai előkészítő szakkört tart, és tanít az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában. Az Arany Dániel versenyen első, harmadik, az OKTV-n első, két tízedik, a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen többször első, három második és három harmadik helyezést elért diákja volt. Számos szakcikk szerzője. Arany Katedra-díjas, Beke Manó-emlékdíjas és elnyerte a Graphisoft valamint az Ericsson-díjat a matematika tehetségek gondozásáért.

Monok Tibor, a Kaposvári Kosárlabda Klub ügyvezetője: A klubvezető, edző több mint ötszáz élvonalbeli mérkőzésen lépett pályára, egyetlen somogyiként két bajnokin is ötven pont felett dobott. 2004-ben másodedzője volt a bajnokságot és kupát nyert kaposvári együttesnek, késõbb a magyar válogatott edzőjeként is dolgozott. Pályafutását 1974-ben még labdarúgóként kezdte, és ma is közel áll hozzá ez a sportág. Munkája során kiemelkedő szerepe volt a kosárlabda-utánpótlásnevelésnek. Számos iskolai bajnokságon, diákolimpián vett részt tanítványaival.

Nagy Lajos mérnök-közgazdász: Az MKB HUNGARIA KFT ügyvezető igazgatója, a "TABI FÜRDŐÉRT ALAPÍTVÁNY" alapítója, aki 1989-ben megalapította a BALATON-TEXTIL KFT-t, amely új sátor- és ponyvagyárat épített Tabon. Geotermikus tapasztalatát felhasználva, az ország több területén végez kútfúrást. A 120 főt foglalkoztató kft. meghatározó szerepet tölt be a város közösségi életében a rendezvények támogatásával. Tab Város Képviselőtestületének, valamint Településfejlesztési Bizottságának 1998 és 2006 között, a Somogy Megyei Közgyűlésnek pedig 2002 és 2006 között volt tagja.

Nemes Sándor balatonboglári vállalkozó: Akinek az élete - édesapja örökségének köszönhetően - egybefonódott a szőlészettel, a borászattal és a Balatonboglári Borkombináttal. 33 év fűzi a nagy hírű üzemhez, ahol két évtizeden át borászati igazgatóként tevékenykedett. Akkor vált meg tőle, amikor a kombinát német kézre került. Jelenleg leányaival borászati segédeszközöket forgalmaz, és missziónak tekinti a borászatok fejlesztését, a magyar borok rangjának növelését. Több évtizedes tapasztalatainak felhasználásával és az általuk forgalmazott kiváló minőségű segédanyagokkal segíti a borászokat a szőlő feldolgozásától a borok palackozásáig, hiszen igaz a mondás: az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk.

Dr. Papp Erzsébet, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa: 1988. decemberétõl dolgozik a fertőző osztályon, amelynek 1998. július 15-től kinevezett osztályvezető főorvosa. 2012 januárjától a Higiéniai Osztály és Központi Sterilizáló megbízott vezetője is egyben. 25 éves orvosszakmai, ezen belül 15 éves osztályvezető főorvosi tevékenysége alatt az általa vezetett osztály végezte az infektológiai fekvőbeteg ellátást Somogy és a megyéhez csatolt települések számára. Részt vesz az infekciókontroll tevékenységben, továbbá antibiotikus és védőoltási tanácsadást is végez. Szerepet vállal a szakorvos-jelöltek gyakorlati oktatásában, s a Pécsi Tudományegyetem kaposvári Egészségtudományi Karának hallgatóit is tanítja.

Pauer Sándor, a balatonboglári 622. Gaal Gaston Cserkészcsapat csapatparancsnoka: Az 1990 őszén életre hívott cserkészcsapat alapító vezetőjeként szervezi, irányítja a mintegy 60 cserkészből álló csapatot. A gyerekeknek, fiataloknak tartalmas elfoglaltságot, elméleti és gyakorlati ismereteket, haza- és természetszeretetet, és legfőképpen a közösség élményét nyújtják hétről hétre, nagytáborról nagytáborra. A kisebbek mellett az "öregcserkészek" között is életre szóló barátságok szövődtek és visszajárnak azok is, akik már elkerültek Boglárról. Pauer Sándor, Varga Béla és Szőllősi Ferenc plébánosok szellemi örökséget viszi tovább barátaival, cserkésztiszt társaival, azt vallva: legyen a felnövekvő nemzedék "emberebb ember és magyarabb magyar".

Dr. Tarján Lászlóné dr. Tajnafői Anna, a  Somogyiak Baráti Körének társelnöke: Szülőföldünkért végzett több mint öt évtizedes munkásságáért, elsősorban a Balaton fejlesztése ügyében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért. 1938-tól 1990-ig élt Kaposváron. Az erdőmérnöki diploma megszerzése után - édesapja nyomdokait követve - a Somogyi Erdőgazdasághoz került, ahol húsz éven át dolgozott; munkája nyomán új erdőtelepítések, parkerdők, arborétumok gazdagítják Somogyországot. 1956-ban a Vállalati Munkástanács tagja, ezért 1957-ben eltávolították az erdőgazdaságtól. 1977-1979-ig az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal természetvédelmi felügyelője Somogy megyében. 1979-1988 között a Somogy Megyei Tanács környezet- és természetvédelmi titkára, a Kaposvár Városszépítő Egyesület elnöke. 1990-1994-ig Somogy országgyűlési képviselője, az Antall-Boros kormány környezetvédelmi államtitkára. Nyugdíjba vonulása után a Környezetvédelmi Minisztériumban szaktanácsadóként, 2000-tõl pedig a Balaton Fejlesztési Tanácsnál környezetvédelmi szakértõként tevékenykedik.

Utoljára frissítve: 2024. 03. 13. 18:50
Tájékoztatás x
Kaposvári és ismételt somogyjádi siker az értékvetélkedő döntőjében

Fel