A honlap teljes felülete akadálymentes

Szijártó István: Köszönet a Magyar örökség-díj ...

2011. december 17.

A Magyar Örökség Díj 2011. december 17-i hatvanötödik dijátadó ünnepségén az MTA székházában a hét kitüntetett nevében dr. Szijártó István mondott köszönetet.

A hazaszeretet az ember méltósága" - tanultuk Németh Lászlótól

Tisztelt Elnök Úr, Díjbizottság, Tisztelt Laudátorok, Hölgyeim és Uraim!

A MAGYAR ÖRÖKSÉGEK közé kerülni a legnagyobb megtiszteltetés, amely magyar embert, szervezetet, intézményt érhet. Élőt és holtat egyaránt. Amikor kitüntetett barátaim nevében is megköszönöm ezt, először azokról szólok, akik mindnyájunk tevékenységét szellemujjukkal kijelölték. Neves és névtelen halottainkról, akik a tiszta erkölcs és a közösség szolgálatának parancsát hagyták ránk. Ahogy Zrínyi Miklóst ismételve mondjuk gyakorta: „Ne bántsd a magyart!” Úgy nemzeti programot Széchenyi ad máig érvényesen: „Egyesült erővel iparkodjunk azon, hogy Magyarországon egy ember se legyen kenyér és ruházat nélkül, födél és szakismeret nélkül és az erkölcsi műveltséget senki ne nélkülözze.” Tudjuk, hogy hála Istennek ezrével vannak elismerésre érdemes szolgáló életművek.
Mi, akiket Önök most kiválasztottak a magyarság láthatatlan szellemi múzeuma tagjaiul, más-más életutat jártunk, járunk - de azt valamennyien tudjuk, hogy Isten a legnagyobb értékeket közösségeinkre bízta. Családokra, iskolákra, nemzetekre . És akik valljuk, hogy Isten birodalma az emberekben lakik, - naponta mérlegre tesszük Istenhez, a Világhoz, a Hazához, embertársainkhoz való viszonyunkat. Tudjuk, hogy eklézsiákat, szellemi szigeteket kell teremteni, műhelyeket az együtt tanuláshoz, ahol harcos ideológiák helyett a belátás uralkodik, a megértés vágya és a szeretet.

Nagyra becsült Barátaim! Egy ember, akinek hite van, erősebb, mint kilencvenkilenc, akinek csak érdekei vannak. Tudjuk azt is, hogy igazi felelősségünk, hogy a felismert értékeket soha ne hagyjuk cserben, mert még a politika is eredményesebb ott, ahol az erkölcs a munka talpköve. Rajtunk is áll, hogy alakul nemzetünk jövője. . "Halj meg bennem, te civódó magyar! Nézzünk immár nagyobbakra is!"- tanít Ady Endre. S „az Élet szent okokból élni akar!” . Minden kérdésre egész életünkkel felelünk. Nagy felelősségünk, hogy példánkból több marad meg, mint szavainkból...
Köszönöm.

Utoljára frissítve: 2016. 10. 17. 19:53

Fel