A honlap teljes felülete akadálymentes

Rosta István prof. dr.

(1946. 10. 12. - )

Tudománytörténész, Kaposvár Város Díszpolgára

1946. október 12-én született Kaposváron. Pécsen érettségizett, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki, tanári, energetikus-szakmérnöki diplomát. Egyetemi évei alatt a tudományos diákkörökben a mérnöki tudományok alaptudományaival, matematikával, általános fizikával, atomfizikával, kémiával foglalkozott. Doktorátusai közül a bölcsészettudományit 1974-ben, a mérnökit 1997-ben, a történelemtudományit 1998-ban, a habilitált doktorit 2004-ben kapta. A Magyar Tudományos Akadémián történelemtudományból szerzett kandidátusi minősítést.

Az 1970-es években Németországban, majd hazatérve a Csepel Műveknél dolgozott tervezőmérnökként. A Kaposvári Egyetemen, illetve jogelőd intézményeiben 1978-tól oktat, vezetői megbízásokat (tanszéki csoportvezető, tanszékvezető, intézetigazgató, főigazgató-helyettes) a rendszerváltozás után kapott. 2004–2005-ben a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karának főigazgatója volt. 2005-től a Kaposvári Egyetem professzora, 2013-tól ugyanitt professor emeritus. Az Óvó- és Tanítóképzők Egyesületének országos alapító elnöke, megválasztották a Technikatanárok Országos Egyesületének elnökévé is, s 1998-tól a Technika az Iskolában című országos folyóirat szerkesztőbizottságát vezette.

Tizenkét könyve jelent meg; 2002-ben fejezte be önálló nagymonográfiájának bővítését, amely mintegy 550 oldalon Magyarország technikatörténetét foglalja össze. Egyetemen-főiskolán kívüli előadásainak és publikációinak a száma mintegy ötszáz. Az utóbbi negyedszázadban több mint száz előadást és emlékbeszédet tartott Kaposváron a magyar tudomány ünnepéhez és más alkalmakhoz kapcsolódva. Tucatnyi emléktábla, emlékhely létesítését kezdeményezte és szervezte meg a városban, főleg tudós személyiségeknek.

Fő szakterülete a tudománytörténet. Elnöke a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságában a Tudománytörténeti és Technikatörténeti Munkabizottságnak, a Somogyi Tudósklubnak és a Tudományos Életért Közalapítvány Kuratóriumának. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének, valamint a Professzorok Batthyány Körének.

2000-ben a Kaposvári Egyetem Főiskolai Díjjal tüntette ki, 2002-ben Szent-Györgyi Albert-díjat kapott. 2007-ben megkapta a Somogy Megyei Prima díj közönségdíját. 2011-ben Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Kaposvár Városért kitüntetésben, 2015-ben az emberi erőforrások minisztere Eötvös József-díjban részesítette. Birtokosa a Kaposvári Egyetem Életműdíjának és a Kaposvári Egyházmegye Szolgálatáért díjnak is. 2019 januárjában Kaposvár Város Díszpolgára lett. Politikai pártnak sohasem volt tagja, jelenleg is pártonkívüli.

Utoljára frissítve: 2019. 02. 08. 09:47

Fel