A honlap teljes felülete akadálymentes

Noszlopy Gáspár

(1820. 08. 27. - 1853. 03. 03.)

Honvédőrnagy, kormánybiztos, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetője és vértanúja.

Noszlopy Gáspár 1820. augusztus 27-én a Somogy megyei Vrácsikon (ma: Újvárfalva) született Noszlopy Antal és szeniczei Bárány Júlia hatodik gyermekeként. A család hatodik gyermekeként született Gáspár a megye első gimnáziumában, a Csurgói Református Gimnáziumban kezdte középiskolai tanulmányait (1832–1834). Az iskolát belengő szabad szellemiség, Csokonai ihletése valószínűleg hatással volt az ifjú Noszlopyra is. Két év csurgói diákság után a megye központjába, Kaposvárra vitte a család a fiút. Gáspár 1837-ben itt fejezte be középiskolai tanulmányait. A jogászéveit Pesten megkezdő fiatal 1839-től Pápán folytatta tanulmányait.  1846-ban a Kisgombán 53 holdon gazdálkodó (kisbirtokosnak mondható) Noszlopy Gáspárt a Marcali járás másod-alszolgabírájának választották.

Az 1848. március 15-én kitört pesti forradalomról Somogyba először 16-án Kacskovics Ágoston, az Esterházy uradalom – mai kifejezéssel – jogtanácsosa adott hírt. A somogyi országgyűlési követek 17-én értesítették a megyét. Somogy március 23-án tartotta rendkívüli közgyűlését, melyen nemesei osztatlan örömmel fogadták a márciusi vívmányokat. Noszlopy, mint szolgabíró járási kerületében ismertette a fejleményeket, a jobbágyokat a megszűnő robotkötelezettséggel bíztatta. Somogyot azonban nemcsak ezek a dolgok izgatták és veszélyeztették. A megye és az ország határát jelentő Dráva-vidék védelme, hazánk szempontjából is fontos volt. Az áprilisi törvények szellemében felállítandó nemzeti őrsereg szervezése a megye szolgabírói karának, így Noszlopynak is a legfontosabb feladatává vált. Maga Noszlopy is több hetet töltött 1848 júniusában nemzetőreivel a megye déli határain. 1848 szeptemberében az önkéntes mozgó nemzetőrség szervezésében is oroszlánrészt vállalt. Innét számíthatjuk hősünk katonai pályafutását.

A tragikus élet további részletei Polgár Tamás levéltár-igazgató írásából ismerhető meg ide kattintva

A MNL Somogy Megyei Levéltára honlapján eredeti dokumentumok is elérhetők

Utoljára frissítve: 2020. 08. 27. 10:13

Fel