A honlap teljes felülete akadálymentes

Merő Béla

(1911. 07. 17. - 1994. 02. 19.)

Tanár, igazgató


Zólyomban született, Kaposváron hunyt el..

Merő Béla a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium meghatározó igazgatóinak egyike, aki 1949 és 1974 között, 25 éven át vezette, alakította, és tette - a sikeresen épített tanári karral együtt - ismételten országos hírnevűvé a gimnáziumot. Szigorú, következetes, ugyanakkor emberséges és megértő vezető is volt mind kollégái, mind a rábízott ifjak iránt. Igazi pedagógus egyéniségként az Alma Mater igazgatói között a második leghosszabb ideig tette hivatását sokak számára követendő példává.
1974-es nyugdíjazása után sem szakadt el az iskolától. Még húsz évig, 1994. február 19-én bekövetkezett haláláig a Táncsics esti és levelező tagozatán vállalt adminisztrációs feladatot.

45 év kötötte a Táncsicshoz!

Én nemcsak diákként, hanem igazgatóként is kapcsolatba kerültem vele. Harmadikban ő tanította nekünk igen színvonalasan és megértő humorral (humán szakos osztály voltunk) a fizikát. Még a Bakonyba szervezett kirándulásunkra is eljött velünk.

1971-ben szeretett iskolámba hívott, és én - mi sem természetesebb - örömmel vállaltam a felkérést. Olyan szerencsém volt, hogy nemcsak diákként, hanem tanárként is megtapasztaltam, milyen igazgató az erélyes és igényes igazgató. Az igényesség meghatározó eleme volt pedagógiai elveinek, de amit kollégáitól megkövetelt, abban ő maga mutatott példát. Sokat tanultam tőle.

Merő Béla igazgató úr kitörölhetetlenül, örökre beírta nevét a Táncsics Mihály Gimnázium történetébe; és ami nagyságának még ennél is méltóbb bizonyítéka: tanítványai, az iskola tanulói és kollégái szívükben életük végéig őrzik az Igazgató Úr, Merő Béla emlékét.

Szerző: Mihályfalvi László

 

Utoljára frissítve: 2016. 10. 05. 19:32

Fel