A honlap teljes felülete akadálymentes

Magyar Kálmán dr.

(1943. 10. 22. - 2020. 11. 12.)

régész-főmúzeológus

Dr. Magyar Kálmán született Érden, 1943. okt. 22-én. Az ELTE Bölcsészettudományi karán történelem-régészet szakot végzett 1963-68 között, majd itt doktorált summa cum laude eredménnyel 1973-ban. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán 1979-83-as években szakmérnöki diplomát szerzett. 1970-től dolgozott Somogyban, a Rippl-Rónai Múzeum régész-muzeológusa, majd régész - főmuzeológusa, főtanácsosaként. Nős, felesége Hrotkó Zsuzsanna szintén a Múzeumban dolgozott. Két gyermekük van: Gergely (1977) és Máté (1987).

Kutatási szakterületén, a magyar honfoglalás- és a középkor időszakának feltárásait végezte. Számos kiemelkedő eredményt ért el a somogyi nemzetségi központok, várak, királyi udvarhelyek és a különböző egyházak feltárásával. Nagyszabású kutatásai Somogyvár, Segesd, Bodrog-Bű, Babócsa, Siófok (Balatonszabadi) és Kaposvár területére estek. Munkatársával, Nováki Gyulával három évtized alatt elkészítették és kiadták Somogy megye középkori várainak teljes kataszterét. Feltárta Szatmár megye legkorábbi vár és monostoros központját: Sárvárt. Régészeti anyagából 1988-ban Nagyecseden nyílt múzeumi kiállítás. Szinte az összes somogyi város, köztük Kaposvár Árpád-kori, középkori történetét rekonstruálta különböző monográfiákban.  Tanulmányait (közel 200-at, és könyveit, 10-et) elsősorban somogyi tudományos témákból írta nemzetközi kitekintéssel. Ilyenek a francia-magyar, a horvát, az osztrák középkori kapcsolatokat tárgyaló munkái, amelyeket Londonban, Párizsban, Saint-Gillesben, Zágrábban, Zürichben, Oberewartban nemzetközi konferenciákon, kiállításokon is bemutattak. Kilenc alkalommal az USA és Canada Magyar Egyesületeinél, valamint Tudományos Köreinél is előadásokat, könyvbemutatókat tartott. Ennek révén számos (közel 30) külföldi és hazai szakmai társaság tagja, illetőleg vezetője volt. A Magyar Nemzeti Történeti Társaság elnöke, a Társaság könyvkiadásának szervezője, főszerkesztője, valamint aktív irányítója volt a kaposvári Múzeumbaráti Körnek. Neves tudósok fémjelezték mindkét kör országos és kaposvári rendezvényeit. A két Társaság nemzeti történelmünk és kultúránk értékeinek terjesztője és hiteles bemutatója is. Dr. Magyar Kálmán kiváló helytörténész is volt. A kaposvári vár és város kutatását évtizedeken át végezte.  Legutóbbi kiemelkedő kutatási eredményeit a Kaposvár közelében lévő Bodrog-bűi nemzetségi központ feltárásánál érte el. Nemcsak azzal, hogy sikerült meghatároznia az első somogyi nemzetségi központot, hanem itt találta meg a magyar művelődéstörténet legkorábbi írásos emlékét. Ez a székely-magyar nyelvű rovásírásos lelet a legkorábbi magyar nyelvemlékünk, ahogy a sajtó, a rádió és a televízió híradásaiból megtudhattuk, amelyet Dr. Magyar Kálmán és munkatársai szakmai bemutatója után a Magyar Tudományos Akadémia is elfogadott. 1985-től több szakmai nívódíjat, kitüntetést kapott. Ő és munkatársai tervei alapján 2001-ben nyílt meg a megye, sőt az ország egyik legelismertebb Helytörténeti (Régészeti) Kiállítóhelye a segesdi Árpád-házi Szent Margit.

Munkássága elismeréseként Segesd és Bodrog község Önkormányzata díszpolgárává választotta. Kaposvár a Város Szolgálatában kitüntetéssel illette. Somogy megye, pedig Alkotódíjjal tüntette ki.

Utoljára frissítve: 2020. 11. 13. 10:17

Fel