A honlap teljes felülete akadálymentes

L. Szabó Tünde dr.

(1943. 12. 16. - 2004.)

Építész


Lőrinczné dr. Szabó Tünde DLA építész Gyulán született, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1968-ban építészmérnöki, 1972-ben műemlékvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett.

1968-tól 1986-ig a Somogy Megyei Tervező Vállalat – Somogyterv – építész tervezőjeként jelentős műemlék helyreállítási tervek sorát készítette el. Érzékeny, találékony alkotó, az épület eredeti értékeit tisztelő építész volt. A gálosfai kastélyszálló, a kisasszondi Sárközy-kúria, a somogyvári bencés Apátság, a kaposvári Arany Oroszlán Patika, a badacsonyi Szegedi Róza-ház és a balatonkeresztúri Festetics-kastély helyreállításának mintaszerű tervei is ezt bizonyítják. Műemlék helyreállítási tapasztalatait cikkekkel és előadásokkal is népszerűsítette.

A Somogyterv műtermeiben készítette el a szennai, Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény terveit, és tevékenyen részt vett a néprajzi múzeum megvalósításában is. Ezzel a munkájával kivívta a nemzetközi és a hazai szakmai körök elismerését. A mintaszerűen kialakított műemléki együttes 1982-ben elnyerte az Europa Nostra-díjat, így Ő volt a nagy hírű európai szervezet első magyar kitüntetettje, és a ”Szennai Falumúzeum – a meglévő és megtartott faluközpontot folytató élő falut bemutató szabadtéri gyűjtemény – építészeti megformálásáért” ugyancsak 1982-ben Ybl Miklós-díjat is kapott.

Munkájának eredményeiről később így vallott: „Az emberek ma másképpen néznek ezekre a házakra. Először volt a meg nem értés, hogy menteni akarjuk ezeket a házakat. Majd a rácsodálkozás…” – olvashatjuk egyik írásában. „A falu fejlődésnek indult. Van már a megyeszékhellyel összekötő útja, új híd a Deregényi patak felett. … Az utcán esténként tehéncsorda baktat és a Falumúzeum portáin csakúgy, mint a faluban máshol, tyúkok kapirgálnak, kakas kukorékol, bárány béget. A múzeum része lett a falunak. …”

1987-ben nevezték ki Somogy megye főépítészének. Nehéz feladatát mindvégig mintaszerűen oldotta meg: sokat tett a megye építészeti arculatának gazdagításáért és műemléki örökségének megőrzéséért. Az 1970-es évektől kezdve szorgalmazta a helyi védelem bevezetését Somogy megyében.

Számtalan fontos társadalmi tisztséget is elvállalt. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának vezetőségi tagja, a Város- és Faluvédő Szövetségnek – Hungaria Nostra – pedig mindvégig választmányi tagja volt.  Tevékenységének elismeréseként 1990-ben Műemlékvédelemért emlékplakettel tüntették ki.

Sokat tett a magyar műemlékvédelem népszerűsítéséért. Az Alpok-Adria Munkabizottság Történeti Központok Munkacsoportjában Somogy megyét képviselte. A munkacsoport második és harmadik jelentésében a megye mezővárosairól és népi építészetéről közölt figyelemreméltó tanulmányt. Kezdeményezésére és elképzeléseinek figyelembevételével a térség népi építészetéről kiállítási anyagot állítottak össze: a vándorkiállítást Közép-Európa minden országában és Brüsszelben is nagy sikerrel mutatták be. A kiállításnak először az Europa Nostra-díjjal kitüntetett Szántódpuszta adott helyet: a becses műemléki együttes helyreállításnak is egyik társszerzője volt. Képességeit, munkásságát külföldön is ismerték és elismerték.

Szabó Tünde váratlanul és fiatalon távozott közülünk. A magyar építészet kivételes egyénisége volt: tehetséges alkotó, megbízható szakember, igényes és eredményes tudományos kutató: a magyar műemlékvédelem kiemelkedő egyénisége, aki soha nem mondott nemet bármilyen kicsi, vagy nagy feladat várt rá.

Forrás: http://www.icomos.hu

Utoljára frissítve: 2016. 10. 02. 20:55

Fel