A honlap teljes felülete akadálymentes

Kovács Emőke dr.

(1978. 04. 13. - )

Történész


Kaposvári származású vagyok, gyermekkorom óta kötődöm a Pannon Tengerhez. A tó históriáját, kultúrtörténetét több mint egy évtizede kutatom.
Történettudományból doktoráltam 2008-ban, az ELTE BTK-n.  Több szakmunkám közül két monográfiám foglalkozik a Balaton 19. és 20. századi történetével. 2013-ban megjelent A régi idők Balatonja című kötetem, amely 2014-ben Fitz-díjat kapott.
2010-től öt esztendeig a siófoki BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház igazgatója voltam. Alapítója és szereplője vagyok az Ábránd és költészet című zenés, irodalmi, Balatonról szóló művészeti estnek. 2016 óta a Gulág Emlékév szakmai vezetője vagyok.
A "Balaton-kutatás" életem részévé, küldetésemmé és szenvedélyemmé vált.

Régi Balaton című művem bepillantást nyújt a 19. századi Balaton történetébe, mozaikdarabok a Pannon Tenger 20. századi múltjából.

Mindegyik írás történeti kutatásokhoz, olvasmányélményekhez, érdekes történetekkel, emberekkel, jelenségekkel való találkozásokhoz kötődik. A 19. századi rész a kor szépsége, tisztasága, a kibontakozó balatoni élet miatt különleges. A második részből különösen szeretem az endrédi csipkézők sikertörténetét, a siófoki Muzsinszki Nagy Endre aszketikus festeni akarását, Simon Böske keszthelyi szépségkirálynő szerénységét, Belházy Bimbi, az első Balatont átúszó nő kitartását, a fűzfői Bódi Mária Magdolna rendíthetetlen hitét, a balatoni mítoszok meseszerű, fantáziadús világát.
Fontos volt az is számomra, hogy olyan balatoni sikertörténeteket, sorsokat mutasson be, amelyek a 21. században példaértékűek lehetnek, nemcsak a régióban élők számára.

Megjelent könyveim:

  •     A 19. századi Balaton világa* (Széphalom Könyvműhely, 2007)
  •     A régi idők Balatonja* (Széphalom Könyvműhely, 2013)
  •     Irányi Dániel politikai pályája* (Széphalom Könyvműhely, 2014)
  •     Régi Balaton* (Éghajlat Kiadó, 2016)

Fotó: Olajos Ilka


Fel