A honlap teljes felülete akadálymentes

Kerekesné Pytel Anna dr.

(1946. - )

Karnagy, Kaposvár Város díszpolgára

Dalmandon született 1946-ban. Dombóváron tette le a gimnáziumi érettségit, a Kaposvári Tanítóképzőn és a Pécsi Tanárképzőn szerzett diplomát. Később az Eötvös Loránd Tudományegyetem karvezetés szakát is elvégezte. Egész gyermekkorát átszőtték a népdalok, de zenei tehetségére felsőfokú tanulmányai során derült fény igazán.

1965-ben költözött Kaposvárra. Három év múlva a kaposmérői iskolában kezdett tanítani, 1969-ben lett a megyeszékhely Tóth Lajos – későbbi nevén: Kodály Zoltán Ének-zenei – Általános Iskolájának pedagógusa. Ez évtől 1997-ig a Kicsinyek Kórusát, attól fogva a felső tagozat kórusát vezette az iskolában, ahol igazgatóhelyettes és 2001-től művészeti vezető volt. Mindemellett megyei szaktanácsadóként is dolgozott.

A Kicsinyek Kórusa Arany minősítéssel, Év Kórusa címmel gazdagította az iskola hírnevét. Az ezredforduló után az iskola Nagykórusát rendszeresen meghívták hazai és nemzetközi kórusversenyekre. A Zenei Tagozatos Kórusok Országos Fesztiválján első díjat, 2000-ben Belgiumban első helyezést, 2002 nyarán Olaszországban felnőtt kategóriában második helyezést értek el, egy év múlva Svájcban különdíjat kaptak, míg az országos megmérettetésen elnyerték az Aranydiplomát és az Év Kórusa minősítést.

A tapasztalt zenepedagógus régóta azon fáradozik, hogy megszerettesse a gyerekekkel az éneklést. Úgy véli, hogy azok a lányok és fiúk, akik megfelelő zenei töltést kaptak, gazdagabb személyiséggé válnak, és az élet minden nehézségével szemben alkalmazkodóbbak lesznek.

Az elmúlt évtizedek során számos kórus művészeti tevékenységét segítette tagként is, vezetőként is. 1965-től 1995-ig énekelt a Vikár Béla vegyes karban, ahol szólamvezető volt. 1965 óta tagja, majd másodkarnagya a Szent Imre-templom kórusának, 1994-től karnagyként irányítja a Kaposvári Zenekedvelők Kórusát, 2008-tól a Református Kórust is, és segíti a népdalkórusokat. A minősítéseken mindig a legmagasabb díjakat kapta kórusaival. A legkisebbekkel ugyanúgy megtalálta a „hangot”, mint a felnőttekből álló énekkarokkal. Ahogyan megfogalmazta: „A gyerekek kristálytiszta és ártatlan hangjánál nincs varázslatosabb egy kórusvezető számára, a felnőttek képzettebb hangja, rutinosabb fellépése viszont magabiztosságot ad egy karnagynak. Csodás érzés megélni, milyen lelkesedéssel és alázattal képes egy felnőttkar előadni egy-egy művet.”

Ellátta Somogyban a Kórusok Országos Tanácsa titkári teendőit, s munkát vállalt a KÓTA országos szervezetének ifjúsági bizottságában. A zenekarok és zenészek külföldi tapasztalatszerzésének elősegítését, a fiatal tehetségek támogatását és alapfokú művészetoktatási intézmény létrehozását célul kitűző kaposvári Mikrokozmosz Művészeti Alapítvány az ő elnökletével alakult meg 1992-ben. 1990-től 1994-ig dolgozott a városi önkormányzat oktatási, tudományos és kulturális bizottságában; nevéhez fűződik az öt kiemelt művészeti együttes támogatásának kidolgozása. Úgy látja, hogy a zene a közösségépítésnek is fontos eszköze, mert akik szeretnek énekelni, sokkal jobban összetartanak.

Jelenleg is tanít a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskolában, és egyik vezetője a Pálóczi Horváth Ádám nevét viselő nagybajomi református művészeti iskolának. A hazai és nemzetközi kórusmozgalom elismert személyiségeként évtizedek óta részt vesz a kaposvári kórustalálkozók, fesztiválok, műhelymunkák és nem utolsósorban a külföldi utak szervezésében, emellett pályázatok írásával segíti a költségek előteremtését. Elsőként szervezte meg 1996-ban az Európa Cantat Nemzetközi Kórusfesztivált, 1986 óta szervezi a Kicsinyek Kórusainak Országos fesztiválját.

Könyveket ír és szerkeszt. A kaposvári elemi iskolák történetéről szóló munkáját országos első díjjal jutalmazták, s közreműködött a Kodály-iskola múltját és jelenét bemutató kötetek összeállításában. A Vikár kórusról írt könyve 1976-ban jelent meg.

Vitalitása, jókedve és hihetetlen energiája részben abból a hitvallásából táplálkozik, hogy „éljünk tevékenyen, és dolgozzunk sokat”, részben pedig sportos életmódjából.

Fiatalkorában kiváló tornász volt, és ma is azt tartja: a mozgékonyság, a lendület, a dinamika a zenében éppúgy megvan, mint a sportban. A testnevelés és a muzsika fizikailag és szellemileg is fejleszti, kitartásra, rendszerességre neveli az embert, és elősegíti, hogy harmonikus életet éljen.

A karnagy és zenetanár számos kitüntetés birtokosa. 1990-ben megkapta a Kiváló Pedagógus, 1993-ban a Kaposvár Város Szolgálatáért elismerést, 1996-ban az Arany Katedra díjat. 2005-ben elnyerte a KÓTA-életműdíjat, két alkalommal az Artisjus-díjat, 2008-ban a Kaposvár Városért kitüntetést, 2012-ben a Somogy Megyei Prima díj közönségdíját. 2017-ben átvehette a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.

Lányai az orvosi, illetve a pedagógusi pályát választották.

„Ani néni” ének nélkül el sem tudja képzelni az életét; boldogsággal tölti el, hogy mindig azt tehette, amit a legjobban szeret: hirdette a zenét.

Kiemelkedő, példaértékű, több évtizedes művészeti és pedagógusi tevékenységéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése 2021. január 23-án a „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntetést adományozta dr. Kerekesné Pytel Anna karnagy számára.

Forrás: otthon.kaposvar.hu

Utoljára frissítve: 2021. 01. 25. 11:55

Fel