A honlap teljes felülete akadálymentes

Demeter György

(1957. 02. 24. - )

Sportszakember, edző

Békésszentandráson született 1957. február 24-én. A Kertészeti Egyetem Kertészeti Főiskolai Karán 1978-ban szerzett üzemmérnöki, a Testnevelési Egyetemen 1987-ben röplabdaszakedzői diplomát.

Szinte az egész életét a röplabda határozta meg. 1975-től több mint egy évtizeden át Kecskeméten játszott. Több mint kétszázszor szerepelt a magyar válogatottban, ott volt az 1979-es és az 1983-as Európa-bajnokságon is. 1986-ban Törökországba szerződött, ahonnan a 90-es évek elején Kaposvárra, a Somogy SC-hez vezetett az útja. A Kecskeméttel 1983-ban szerzett bajnoki címe után 1992-ben Kaposváron is bajnokcsapat tagja lehetett. Itt már edzőként is számítottak a munkájára, s vezetésével 1993-ban újra megnyerték a bajnokságot. Ezt a sikert számos további bajnoki és kupagyőzelem követte, és nem csak Magyarországon. A nagy tudású szakember, aki mindig megtalálta játékosaiban azt az értéket, amelyre építeni lehetett, az új évezred elején visszatért Törökországba, ahol négy bajnoki címével a legeredményesebb edzővé vált. 2011-től ismét Kaposváron irányította az ország egyik legjobb csapatát, egyúttal részt vett a Kaposvári Röplabda Akadémia megalapításában. Az ezredforduló után – két ciklusban – a szövetségi kapitány tisztségét is betöltötte Magyarországon.

Edzőként tizenegy bajnoki és ugyanennyi kupagyőzelemhez segítette a gondjaira bízott kaposvári gárdát, s döntő szerepe van abban, hogy az együttes 2016-tól minden idők legeredményesebb magyar bajnoki röplabdacsapata. Hosszú és rendkívül eredményes pályafutás után 2019-ben állt fel a felnőttcsapat kispadjáról.

A röplabdasport érdekében végzett, több évtizedes munkájáért és kimagasló teljesítményéért, amellyel hozzájárult Kaposvár hírnevének öregbítéséhez, Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a „Pro Urbe Kaposvár” kitüntetést adományozza Demeter Györgynek.

(A fenti laudáció 2020. január 23.-án a Város Ünnepnapján tartott ünnepi közgyűlésen hangott el a kitüntetés átadásakor.)

Utoljára frissítve: 2020. 01. 23. 19:03

Fel