A honlap teljes felülete akadálymentes

Bene János

(1957. 12. 10. - )

Festőművész, rajztanár

Kaposváron születtem.  A középiskolai tanulmányaim idején a Balázs János Képzőművészeti Körben Gerő Kázmértól és Ruisz Györgytől kaptam a művészeti képzést. Ezt követően a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szereztem tanári diplomát földrajz és rajz szakon. 1982-től foglalkozom általános iskolás gyerekekkel. Tagja vagyok a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Somogyi Alkotóművészek Egyesületének.
Ugyanez évtől kezdődően vezettem városunk és Somogy megye általános iskolai rajztanárai- nak munkaközösségét, mellette 1994- től hat éven keresztül szaktanácsadóként segítettem a megye általános iskolai rajztanárainak munkáját.

Kezdeményezője voltam 1988- ban annak a jótékony célú kiállításnak, melyet a Kaposvári Galériában rendeztünk az erdélyi menekültek segélyezésére. Városi ember vagyok, de a város szélén lakom, a Zselic szomszédságában. Így megvan a napi kapcsolatom a természettel és nem városiasodtam el annyira, hogy a természet törvényeit ne látnám.
Emblématervezéstől az absztrakt alkotásig otthon érzem magam. Törekszem a lényeg kiemelésére, a harmónia keresésére. Akiknek tetszenek a képeim, talán pont ezt a harmóniát találják meg bennük. Ismerősek lehetnek képeim a NIMRÓD vadászújság, a Magyar Vadászlap hasábjairól, könyvillusztrációkról.

Az alkotótáborok közül – melyekben részt vehettem, ki kell emelni a Gemenci Erdő és Vadgazdaság Rt. szervezésében lebonyolításra kerülő táborokat. Selyei Nemzetközi Alkotótábort, a Keceli Alkotótábort.

Igyekeztem a megszerzett tudást továbbadni, így tíz ifjúsági alkotótábort szerveztem, kettőt Várdán, nyolcat Fonyódon, kiváló művészek közreműködésével. Úgy érzem, hogy utólag is figyelmet érdemel az a közös munka, mely összetartotta szellemiséggel ruházta fel ezt a tábort.

Kiállítások:

Közös kiállítások:
Sopron, Székesfehérvár,Baja, Budapest, Szántódpuszta, Győr, Nagysallér, Keszthely, Kaposvár SEFAG Rt., Hollandia –Cavalenco Galéria, Horvátország, stb.

Egyéni kiállítások:
Fonyód – Nyári Galéria, Fauszt Galéria
Kaposvár - Szín-Folt Galéria, Megyeháza Galéria, Petőfi könyvtár, Közgazdasági Szakközépiskola, Honvéd utcai Ált. Iskola, Kinizsi ltp. Ált. Isk. Németh István Ált. Isk. stb.
Budapest - Földművelésügyi Minisztérium, Indonéz Nagykövetség, Gülbaba Türbe, Unió Hotel
Németország - Scholtrens
Balatonboglár - Kék kápolna
Nagyatád - Művelődési Ház
Mosdós - Tüdő és szívkórház
Nagykanizsa - Hevesi Sándor Ált. Isk.
Csurgó - Múzeum stb.

 


Fel