A honlap teljes felülete akadálymentes

Fésűs Éva

(1926. 05. 14. - 2019. 02. 21.)

Meseíró

Kaposvár meseíró díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjének tulajdonosa, akit a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) életműdíjjal tüntetett ki. Aktív rádiós éveiben több száz műsora és huszonnyolc mesejátéka került adásba, amelyekből később meseregények születtek. Műveiből válogatás jelent meg Hamupipőke cipőjében címmel. Verses kötete: Szeretném elmondani még. Meseregénye: Ajnácska és az aligvári cselszövők. Egyik legnépszerűbb meséjéből, A palacsintás királyból most készített gyermekdarabot a Csiky Gergely Színház. Humánummal, hittel, szeretettel átszőtt meséin, meseregényein generációk nevelkedtek. 2008-ban elnyerte a Somogy Megyei Prima-díjat.

2014 január 6-án a megye legmagasabb elismeréseként „Pro Comitatu Somogy” Kitüntető Díjat és megyecímerrel díszített aranygyűrűt kapott. Az ez alkalommal ismertetett laudáció:

Somogy Művészeti díjasa, Kaposvár meseíró díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének tulajdonosa, s akit a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) életműdíjjal tüntetett ki.

Aktív rádiós éveiben több száz műsora és huszonnyolc mesejátéka került adásba, amelyekből később meseregények születtek. Humánummal, hittel, szeretettel átszőtt meséin, meseregényein generációk nevelkedtek. Egyik legnépszerűbb meséjéből, A palacsintás királyból nemcsak nagy sikerű film készült, évekkel ezelőtt a kaposvári Csiky Gergely Színház is bemutatta.
1926-ban született Cegléden. Kereskedelmi középiskolában szerzett érettségit. Temesi Lajossal kötött házassága repítette Somogyba; 1950 óta él Kaposváron. Három gyermeke, tizenkét unokája, nyolc dédunokája van. Nyugdíjazásáig gyors- és gépírónőként dolgozott, ami mellett meseírással foglalkozott. Számtalan rádiós, televíziós mese, hangjáték, színdarab, több mint 20 kötet szerzője. Műveinek népszerűségét jelzi, hogy egy időben hamisították meséit.

Élete, alkotópályája az alázatról, a jobbítás szándékáról, a szolgálatról, Isten belénk kódolt ajándékairól szól. Mesékből, versekből szőtt életművet, de nem magának, hanem hallgatóinak, olvasóinak, gyermek- és felnőtt közönségének. Az iránytűt pedig, amit az Úrtól kapott, soha nem dobta el. Szelíden tudatja velünk: „Kegyelmed gyöngyein kapaszkodva / lógok az irgalom rózsafüzérén.”

Öreg írógépe most sem pihen; prózába, lírába tömöríti mondandóját, és szüntelenül imádkozik azért, hogy jobb legyen a világ. Kívánjuk, kapaszkodjon még sokáig a Gondviselés szalmaszálaiba, és – ahogy ő fogalmaz – „beomlott reménységek romjain” is higgyen „a tücsökmuzsikás szavak vigaszában, a szeretet áramütéseiben, a kegyelem keresztvízből megmaradt harmatcseppjeiben”.

A meseíró honlapja

 

Utoljára frissítve: 2019. 02. 21. 19:54

Fel